12:15 07.10.2019

Прокуратура відкрила провадження за заявою Саакашвілі про його незаконне видворення до Польщі

2 хв читати
Прокуратура відкрила провадження за заявою Саакашвілі про його незаконне видворення до Польщі

Головна військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за заявою екс-президента Грузії, колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі про насильницькі дії та його незаконне переміщення через державний кордон України до Польщі в 2018 році, повідомляє Головна військова прокуратура.

"До Головної військової прокуратури надійшла заява від колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. Заява про викрадення і насильницькі дії стосовно Саакашвілі та незаконного його переміщення через державний кордон України до Польщі 18 лютого 20018 року", - йдеться в повідомленні прокуратури на сторінці у Facebook.

"Відповідно до зазначеної заяви відкрито кримінальне провадження", - повідомляє Головна військова прокуратура.

Як повідомлялося, в липні 2017 року п'ятий президент України Петро Порошенко своїм указом позбавив Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував у США.

10 вересня 2017 року Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прихильників, що супроводжувалося протистоянням із прикордонниками та правоохоронцями. 22 вересня 2017 року Мостиський районний суд Львівської області визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України.

12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали в ресторані в центрі Києва, після чого доправили в аеропорт "Бориспіль" і відправили літаком до Польщі. У МВС України пояснили, що, відповідно до вже ухвалених судових рішень, Саакашвілі перебував на території України незаконно, а тому з "дотриманням усіх юридичних формальностей його було повернуто до країни, звідки він прибув, порушуючи вітчизняне законодавство".

28 травня 2019 року президент України Володимир Зеленський скасував рішення свого попередника про позбавлення Саакашвілі громадянства України. Вже 29 травня Саакашвілі повернувся в Україну.

На початку жовтня 2019 року Саакашвілі повідомив, що має намір поскаржитися на Порошенка в Генпрокуратуру через видворення з України в лютому 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА