18:09 07.10.2019

Обвинувачену в теракті в харківському рок-пабі засуджено до 11 років ув'язнення

3 хв читати
Обвинувачену в теракті в харківському рок-пабі засуджено до 11 років ув'язнення

Київський райсуд Харкова в понеділок визнав Марину Ковтун винною у вибуху в рок-пабі "Стіна", який стався в листопаді 2014 року, і засудив її до 11 років позбавлення волі.

"Призначити покарання у вигляді 11 років із конфіскацією усього належного Ковтун майна", - йдеться у вироку, оголошеному головуючим колегії Віктором Попрасом.

Суд визнав Ковтун винною за ч. 1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами), ч. 5 ст. 27 ст. 258 (співучасть у теракті) Кримінального кодексу України.

Водночас з огляду на недоведеність суд визнав Ковтун невинуватою в посяганні на територіальну цілісність України, а також у вибухах у шахті біля заводу ім. Малишева та біля ресторану "Британія" (ч. 2 ст.28, ст.113; ч.5 ст.27; ч.2 ст.258; ч.1 ст.258-3; ч.2 ст.28; ч.1 ст.32; ч.1 ст.263 КК України) і виправдав її за цими статтями.

Суд зазначив, що термін відбування покарання обчислюється з моменту взяття Ковтун під варту (16 листопада 2014 року) і до набуття чинності вироком, день попереднього ув'язнення враховується як два дні відбування покарання.

На цей вирок може бути подано апеляцію.

Як повідомлялося, 9 листопада 2014 року в харківському рок-пабі "Стіна" стався вибух, унаслідок якого, за даними Міністерства внутрішніх справ, постраждали 13 людей. За фактом події було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт, що спричинив тяжкі наслідки) КК України.

17 листопада 2014 року в прес-центрі Служби безпеки України поінформували, що спецслужба успішно завершила спецоперацію з нейтралізації диверсійно-розвідувальної групи, яка діяла в Харкові та Харківській області і була причетна до вибуху в харківському пабі "Стіна".

18 лютого 2015 року начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Пивовар повідомив, що більшість підозрюваних у вибуху в харківському рок-пабі "Стіна" було обміняно у рамках виконання мирного плану президента, а в СІЗО перебувають лише двоє підозрюваних, зокрема організатор теракту Марина Ковтун. 12 червня 2015 року обвинувальний акт стосовно неї було направлено до суду.

Ковтун підозрювали у вчиненні дій, спрямованих на зміну меж території України, диверсії, здійсненні терористичного акту, керівництві терористською групою, придбанні та зберіганні зброї та боєприпасів (ч. 1 ст. 110; ч. 2 ст. 28, ст. 113; ч. 5 ст. 27; ч. 2 ст. 258; ч.1 ст. 258-3; ч. 2 ст. 28; ч. 1 ст. 32; ч. 1 ст. 263 КК України).

5 липня 2018 року з огляду на звільнення з посади головуючої судді Світлани Шмадченко новим головуючим став Денис Невядомський.

Колегія суддів у новому складі вирішила розпочати новий розгляд справи.

На початку 2019 року головуючий Невядомський пішов у відпустку з догляду за дитиною. Його місце зайняв суддя Віктор Попрас. Суд вирішив продовжити слухати справу, незважаючи на зміни в колегії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА