18:17 07.10.2019

Моніторинговий комітет ПАРЄ просить Венеціанську комісію дати оцінку законопроекту про діяльність органів суддівського управління України

2 хв читати
Моніторинговий комітет ПАРЄ просить Венеціанську комісію дати оцінку законопроекту про діяльність органів суддівського управління України

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) попросив Венеціанську комісію оцінити проект закону України про діяльність органів суддівського управління.

"Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи запитав думку Венеціанської комісії щодо нещодавніх поправок до законодавчої бази України, що регулює діяльність Верховного Суду та органів судової влади", - йдеться в повідомленні на сайті Венеціанської комісії.

Раніше генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у листі до міністра закордонних справ Вадима Пристайка висловила "певне занепокоєння" у зв'язку з ухваленим у першому читанні президентським проектом закону №1008. Вона зазначила, що текст законопроекту пропонує "масштабні зміни, які можуть мати суттєвий вплив на незалежність судової системи". Зокрема, це вплине на статус і повноваження суддів.

Як повідомлялося, 12 вересня Верховна Рада прийняла за основу законопроект, яким пропонується внести зміни до діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), Вищої ради правосуддя (ВРП) та скоротити кількісний склад Верховного Суду.

Пропонується поширити люстрацію на керівників ВККС і Державної судової адміністрації, які обіймали свої посади не менше ніж рік у період із 21 листопада 2013 року до 19 травня 2019 року. Відповідні зміни буде внесено до закону про очищення влади.

У законі про судоустрій і статус суддів пропонується закріпити скорочення кількісного складу Верховного Суду із 200 до 100 суддів, уточнити, що ВККС буде колегіальним органом.

Верховний Суд, у свою чергу, 30 вересня звернувся до президента України Володимира Зеленського та голови парламенту Дмитра Разумкова з пропозицією отримати від Венеціанської комісії експертний висновок щодо законопроекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА