21:30 08.10.2019

Розслідувати справу за заявою Саакашвілі про його незаконне видворення в Польщу буде ДБР

2 хв читати
Розслідувати справу за заявою Саакашвілі про його незаконне видворення в Польщу буде ДБР

Кримінальне провадження за заявою екс-президента Грузії, колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеіла Саакашвілі про насильницькі дії і незаконне переміщення через державний кордон України в Польщу в 2018 році буде розслідувати Державне бюро розслідувань (ДБР), повідомив головний військовий прокурор України Віктор Чумак.

"Щоб навіть ніхто не подумав про конфлікт інтересів, справу зареєстровано ... (першим заступником генпрокурора - ІФ) Віталієм Касько, передано для розслідування в ДБР, а процесуальне керівництво буде вести підрозділ, який підпорядкований вже сьогодні (заступнику генпрокурора Віктору - ІФ) Трепаку", - сказав Чумак в інтерв'ю радіо НВ. Так він прокоментував реєстрацію Головною військовою прокуратурою справи за заявою Саакашвілі в контексті запевнення в тому, що підпорядковане йому відомство надалі не буде розслідувати невластиві йому справи.

У понеділок, 7 жовтня, Головна військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за заявою Саакашвілі про викрадення і насильницькі дії щодо нього і незаконного його переміщення через держкордон України в Польщу 18 лютого 2018 року.

Як повідомлялося, в липні 2017 року п'ятий президент України Петро Порошенко своїм указом позбавив Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував у США.

10 вересня 2017 року Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прихильників, серед яких був і тодішній позафракційний нардеп Віктор Чумак. Перетин державного кордону супроводжувався протистоянням з українськими прикордонниками і правоохоронцями. 22 вересня 2017 року Мостиський районний суд Львівської області визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України.

12 лютого 2018 року Саакашвілі був затриманий у ресторані в центрі Києва, після чого доставлений в аеропорт "Бориспіль" і відправлений на літаку в Польщу. У МВС України пояснили, що відповідно до вже прийнятих судових рішень Саакашвілі перебував на території України незаконно, а тому з "дотриманням всіх юридичних формальностей був повернений в країну, звідки прибув, порушуючи вітчизняне законодавство".

28 травня 2019 року президент України Володимир Зеленський скасував рішення свого попередника про позбавлення Саакашвілі громадянства України. Вже 29 травня Саакашвілі повернувся в Україну.

На початку жовтня 2019 року Саакашвілі повідомив, що має намір поскаржитися на Порошенка в Генпрокуратуру через висилку з України в лютому 2018 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА