11:45 09.10.2019

Нардеп Деркач: Burisma виплатила Джо Байдену $900 тис. за лобістську діяльність та $16,5 млн представникам компанії, серед яких Квасневський та Гантер Байден

3 хв читати
Нардеп Деркач: Burisma виплатила Джо Байдену $900 тис. за лобістську діяльність та $16,5 млн представникам компанії, серед яких Квасневський та Гантер Байден

Колишній віце-президент США Джо Байден отримав $900 тис. за лобістську діяльність від нафтогазової компанії Burisma Group, заявляє український нардеп Андрій Деркач, який посилається на матеріали розслідування у рамках низки кримінальних проваджень.

На прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу Деркач оприлюднив ці документи, наголосивши, що в матеріалах кримінального провадження описано механізм отримання грошей Байденом-старшим.

"Це передача грошових коштів Burisma Goup за лобістську діяльність, на думку слідства, особисто Джо Байдену через лобістську компанію. Гроші сумою $900 тис. були перераховані на рахунок американської компанії Rosemont Seneca Partners, пов'язаної, за даними відкритих джерел, зокрема New York Times, із Байденом. Призначення платежу - плата за консультаційні послуги", - розповів нардеп.

Деркач оприлюднив суми коштів, які перераховували представникам Burisma Group, серед яких фігурує і Гантер Байден.

"Згідно з документами, загалом на користь (колишнього президента Польщі, який з 2014 року є незалежним директором Burisma Holdings - ІФ) Александра Квасневського,(голови ради незалежних директорів Burisma - ІФ) Алана Аптера, (незалежного директора Burisma - ІФ) Девона Арчера та Гантера Байдена (який також увійшов у 2014 році до ради директорів незалежних директорів Burisma - ІФ) Burisma виплатила не менше ніж $16,5 млн", - розповів парламентар.

Окрім цього, він наголосив, що, використовуючи політико-економічні важелі впливу на українську владу та маніпулюючи питанням надання Україні фінансової допомоги, Джо Байден активно сприяв закриттю кримінальних справ, пов'язаних із діяльністю колишнього міністра екології України Миколи Злочевського, який є президентом та власником Burisma Group.

"П'ятий візит Байдена до Києва 7-8 грудня 2015 року був присвячений вирішенню питання відставки Віктора Шокіна (який обіймав тоді посаду генпрокурора України - ІФ) через справу Злочевського та Burisma. Предметом тиску став $1 млрд кредитних гарантій, які США мали надати Україні. Факт тиску визнав сам Байден у своєму виступі в Раді міжнародних відносин США в січні 2018 року, який назвав Шокіна "сучим сином, якого було звільнено", - зазначив Деркач.

Також, зауважив народний депутат України, про факт прив'язки з боку США справи Злочевського до кредитних гарантій свідчить хронологія подій.

Так, згідно з інформацією на одному зі слайдів презентації Деркача, після оприлюднення указу про звільнення Шокіна з посади генпрокурора України 3 квітня 2016 року вже 3 червня уряди США та України підписали угоду про кредитні гарантії на суму $1 млрд.

"У цьому випадку є фактаж, який необхідно розслідувати. І є орган, який має повноваження це розслідувати... це Мін’юст США. Якщо генеральний прокурор України підпише документи і відправить до Мін’юсту США без будь-яких запитів, він виконає свою місію", - висловив думку депутат.

За словами Деркача, генпрокурор України має такі повноваження.

"І це вихід для президента Зеленського - публічний розгляд питання міжнародної корупції. Упевнений, що він не бере участі в цій міжнародній корупції", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що Деркач на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" оприлюднив листування працівників НАБУ та працівників посольства США в Києві. Як свідчать матеріали листування, неодноразово, починаючи з 14 липня 2017 року з електронної поштової скриньки помічниці першого заступника НАБУ Гізо Углави Поліни Чиж на адресу фахівця з правових питань програми боротьби з корупцією департаменту юстиції США Посольства США в Україні Ганни Ємельянової пересилалися переліки кримінальних проваджень, якими займаються детективи НАБУ.

Нардеп також повідомив, що матеріали щодо NABU-leaks оприлюднюватиме на своїй сторінці в соцмережі Facebook, а отримані ним від журналістів-розслідувачів матеріали вже передано до Державного бюро розслідувань (ДБР) та Генпрокуратури України.

Окрім цього, Деркач повідомив, що ініціює створення парламентської тимчасової слідчої комісії, а також подав заяву про відновлення справи проти посадових осіб України за фактом втручання у вибори США. За його словами, засідання суду відбудеться 21 жовтня.

Burisma Holdings - газодобувна компанія з активами в Україні, зареєстрована на Кіпрі. Входить до трійки найбільших незалежних газодобувачів в Україні зі штаб-квартирою в Києві. Засновником і кінцевим бенефіціаром Burisma Holdings є Микола Злочевський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА