14:01 09.10.2019

Відсутність власного житла, оплата ЖКГ та умови проживання найбільше турбують переселенців в Україні

2 хв читати
Відсутність власного житла, оплата ЖКГ та умови проживання найбільше турбують переселенців в Україні

Вимушені переселенці вважають головними проблемами відсутність власного житла, наявні умови проживання, оплату оренди житла та комунальних послуг, свідчать дані звіту Національної моніторингової системи за соціально-економічними характеристиками внутрішньо переміщених осіб (ВПО), їхніх домогосподарств, а також про виклики, з якими вони стикаються.

Згідно з даними моніторингу, найбільш проблематичними питаннями для переселенців є відсутність власного житла (41%), оплата комунальних послуг (10%), умови проживання (8%), оплата оренди житла (7%), неможливість повернутися в місце свого постійного проживання, безробіття і доступ до ліків (по 3%), доступ до медичних послуг (2%).

Зазначено, що 49% опитаних переселенців орендують квартиру, 13% - живуть у приймаючій сім'ї, 12% - мають власне житло, 10% - орендують будинок, 5% - орендують кімнату в квартирі, 4% - живуть у гуртожитку, 2% - живуть у центрах колективного проживання, 5% - інше.

Згідно з даними моніторингу, 51% переселенців заявили, що інтегровані в місцеві громади, 49% - частково інтегровані, 5% - не інтегровані, 4% не змогли визначитися з відповіддю.

Крім того, 93% відповіли, що не відчувають дискримінації у зв'язку зі статусом ВПО, 6% - відчувають, 1% - не змогли визначитися з відповіддю.

Моніторинг здійснювала Міжнародна організація міграції у співпраці з центром "Соціальні індикатори" у квітні-червні 2019 року в усіх областях України, підконтрольних українському уряду. Зокрема, 4073 внутрішньо переміщені особи було опитано за допомогою телефонного інтерв'ю, 2401 - методом особистого інтерв'ю. Крім того, в травні 2019 року методом особистого інтерв'ю було опитано 1255 осіб, які перетинають лінію розмежування.

Національна моніторингова система (НМС) проводиться Агентством ООН з питань міграції (МОМ) в партнерстві з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України і Міністерством соціальної політики для регулярного збирання, обробки та поширення інформації про ситуацію у сфері переміщення. НМС діє в Україні у рамках проекту "Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні", який покликаний сприяти самозайнятості та мікропідприємництву ВПО та людей, постраждалих від конфлікту, посилювати соціальне об'єднання і розвиток громад, збирати достовірні дані щодо ситуації та потреб ВПО, а також підтримувати державні установи, що опікуються реєстрацією переміщених осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА