07:49 10.10.2019

Байден уперше закликав оголосити Трампу імпічмент

3 хв читати
Байден уперше закликав оголосити Трампу імпічмент

Колишній віце-президент США Джо Байден уперше висловився за те, щоб Конгрес оголосив імпічмент президенту країни Дональду Трампу.

"Дональд Трамп порушив дану при вступі на посаду клятву. Він зрадив свій народ і здійснив порушення, покарання за які - імпічмент", - заявив він під час виступу перед прихильниками в Нью-Гемпширі.

"Йому потрібно оголосити імпічмент", - додав Байден, слова якого наводять американські ЗМІ.

Позиція Байдена з цього питання цікава, оскільки саме він непрямим чином став "винуватцем" розслідування, що проводиться Палатою представників, мета якого - визначити, чи є підстави для імпічменту.

Восени 2019 року в США розгорівся політичний скандал навколо розмови президента США Дональда Трампа і президента України Володимира Зеленського. Причиною стали публікації ЗМІ, які посилаються на інформатора, про те, що Трамп нібито чинив тиск на Зеленського, щоб той почав розслідування щодо одного з основних кандидатів в президенти США від Демократичної партії Джо Байдена і його сина Хантера. ЗМІ також стверджували, що Трамп, щоб отримати від Зеленського бажане, затримував виділення Україні матеріальної допомоги і не давав згоди на організацію офіційного візиту Зеленського в США. В результаті США виділили Україні обіцяну допомогу, Зеленський Вашингтон поки не відвідав, зате провів переговори з Трампом в Нью-Йорку.

Розслідування, за твердженням ЗМІ, повинно було торкнутися ролі Байдена в звільненні генерального прокурора України Віктора Шокіна, який вів розслідування щодо української нафтогазової компанії Burisma, в якій працював син Байдена - Хантер. Розслідування щодо Burisma стосується періоду між 2010 і 2012 роком, а Хантер Байден почав працювати в компанії в 2014 році, проте низка ЗМІ стверджує, що Шокін готувався задати питання щодо діяльності компанії і Хантеру Байдену.

Комітет з розвідки Палати представників Конгресу США на тлі скандалу, викликаного ЗМІ, опублікував скаргу інформатора, в якій той дійсно стверджує, що Трамп тиснув на Зеленського, щоб український президент почав розслідування. Інформатор заявляє, що про це йому розповіли кілька співробітників Білого дому, обізнаних із ситуацією.

Білий дім, зі свого боку, опублікував стенограму розмови Трампа і Зеленського, в якій президент США дійсно просить звернути увагу на інформацію про те, що Джо Байден завадив розслідуванню щодо свого сина, проте в цій стенограмі Трамп не ставить Зеленському ніяких умов.

Значну роль в "українській справі" зіграв особистий адвокат Трампа Руді Джуліані, стверджують ЗМІ. Сам Джуліані заявляв, що він дійсно обговорював з українськими чиновниками питання розслідування, але діяв як приватна особа. Потім він визнав, що організувати зустріч з українською стороною йому допоміг спецпредставник США в Україні Курт Волкер. В результаті Волкера викликали в Конгрес, де він дав свідчення з "українського скандалу", а американські ЗМІ в кінці вересня повідомили, що Волкер подав у відставку.

В результаті "українського скандалу" демократи в Палаті представників 24 вересня ініціювали процедуру імпічменту Трампа.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА