07:54 10.10.2019

Сухопутні турецькі війська увійшли на північний схід Сирії, заявляють в Анкарі

2 хв читати
Сухопутні турецькі війська увійшли на північний схід Сирії, заявляють в Анкарі

Турецькі сухопутні війська почали проведення операцій в прикордонних районах на північному сході Сирії, повідомляють у середу ввечері ЗМІ Туреччини з посиланням на міністерство оборони своєї країни.

Крім турецьких військових в операції беруть участь бійці опозиційної Сирійської національної армії.

Раніше деякі представники курдських ополченців заявляли, що вже ведуть бої проти турецької армії, проте досі підтверджень цього з боку Анкари не надходило.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 9 жовтня повідомив про початок турецької військової операції "Джерело миру" в Сирії. За його словами, метою цієї операції є боротьба проти курдських бойовиків і терористів з угруповання ІД в прикордонних районах на північному сході Сирії.

В операції задіяні збройні сили Туреччини, а також підтримуване Анкарою угруповання Сирійська національна армія. Згідно з планом, основним завданням є створення вільної від бойовиків зони на сирійській території протяжністю в 480 кілометрів і глибиною в 32 км від річки Євфрат до іракського кордону. Це дозволить Туреччині контролювати ситуацію на всій смузі прикордонних територій від Євфрату до Середземного моря.

Туреччина вважає терористами курдські Загони народної самооборони (YPG) через їх зв'язки з "Робочою партією Курдистану", яка внесена Анкарою до списку терористичних організацій.

Спочатку турецька сторона погодила з США план зі створення там зони безпеки, вільної від курдських ополченців і терористів. Однак потім реалізація цього спільного плану забуксувала, і Анкара вирішила діяти самостійно.

Президент США Дональд Трамп напередодні операції вирішив відвести на нові позиції частину американських військових на півночі Сирії. Це зроблено, щоб вони не знаходилися в районі бойових дій. Разом з тим, в американському конгресі представники обох партій розкритикували рішення американського президента, визнавши, що він фактично кинув напризволяще курдів, які допомагали свого часу США боротися проти терористичного угрупування ІД.

Невдоволення в американських політичних колах викликано тим, що саме бійці курди, що нині входять до опозиційного угрупування Сирійські демократичні сили, зіграли ключову роль в боротьбі, за підтримки США, проти терористичного угрупування ІД.

У країнах ЄС закликали Анкару припинити операцію. Трамп засудив Туреччину за вторгнення в Сирію. Він вказав, що американських військових в зоні проведення турецької операції - немає. Він знову нагадав, що завжди виступав проти "нескінченних, безглуздих воєн".

А генсек НАТО Єнс Столтенберг зайняв м'якшу позицію, зазначивши, що турецькі військові повинні діяти обережно і проявляти стриманість.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА