08:25 10.10.2019

Депутат Європарламенту від Нідерландів знову заявила, що передача Росії обвинуваченого у справі трагедії МН17 Цемаха була неприйнятною

3 хв читати
Депутат Європарламенту від Нідерландів знову заявила, що передача Росії обвинуваченого у справі трагедії МН17 Цемаха була неприйнятною

У Європейському парламенті депутат від Нідерландів Каті Пірі (група соціалістів і демократів) знову заявила, що передача Росії підозрюваного в трагедії МН17 Володимира Цемаха було "неприйнятною."

"Саме тоді, як ми розуміємо контекст, в якому проходять переговори між Україною і Росією, передача ключового підозрюваного в трагедії МН17 Росії є неприйнятною. Це образа жертв та їхніх рідних, вони заслуговують на те, щоб відповідальні постали перед правосуддям", - заявила вона в середу в Брюсселі на пленарному засіданні Європарламенту в ході обговорення українського питання.

Пірі також вважає, що "не дивлячись на досягнутий прогрес у вирішенні конфлікту, ризик політичної нестабільності в Україні все ще залишається високим". "Деякі країни намагаються використовувати це задля досягнення власної мети. Останній скандал, до якого залучений президент США - показовий приклад", - вважає політик.

Як відомо, саме Пірі була ініціатором групового листа депутатів ЄП президенту України Володимиру Зеленському з проханням не виконувати прохання Москви видати в рамках обміну полоненими українського громадянина Цемаха, якого підозрюють у причетності до трагедії МН17. Свій підпис тоді поставили 40 політиків. "Цемах - колишній командир проросійських сил протиповітряної оборони на неконтрольованій державою території так званої "Донецької народної республіки" і є ключовим підозрюваним в трагедії пасажирського рейсу MH17, збитого 17 червня в східній Україні з російської ракети БУК", - йдеться в листі, інформація про який з'явилася 4 вересня. Обмін же ув'язненими відбувся 9 числа того самого місяця.

Коментуючи лист, Пірі назвала "дивним" прохання Росії про видачу українського громадянина. "Це говорить про те, що російський уряд хоче запобігти появі цього підозрюваного в суді", - вважає вона.

Письмові пояснення в зв'язку з обміном Цемаха змушений був надати парламенту Нідерландів і міністр закордонних справ (Stef Blok). У листі, датованому 7 вересня, Блок нагадав, що в середині серпня державна прокуратура країни повідомила уряду, що Цемах може стати частиною обміну полоненими між Росією і Україною. З цієї причини прокуратура зробила все можливе судовими каналами, щоб Цемах був доступний для кримінального розслідування за фактом падіння літака MH17. "Уряд закликав відповідну українську владу не робити Цемаха частиною обміну ув'язненими", - написав він.

"Уряд глибоко шкодує про те, що Цемах під тиском Російської Федерації став частиною цього обміну", - констатував міністр закордонних справ Нідерландів.

Як повідомлялося, Цемаха, який раніше містився під вартою, але потім був випущений з-під арешту, в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про знищення "Боїнга" рейсу MH17 в небі над Донбасом улітку 2014 року і таким, який володіє важливою інформацією.

Авіалайнер "Боїнг" авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту знаходилися 298 людей. Усі вони загинули.

Розслідування причин катастрофи веде Спільна слідча група, до якої входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА