10:03 10.10.2019

Трамп готовий знищити економіку Туреччини, якщо Анкара винищуватиме курдів у Сирії

3 хв читати
Трамп готовий знищити економіку Туреччини, якщо Анкара винищуватиме курдів у Сирії

Президент США Дональд Трамп попередив у середу, що буде готовий вжити радикальних заходів проти економіки Туреччини, якщо турецькі військові візьмуться винищувати курдів на півночі Сирії.

"Якщо це відбудеться, то я знищу його (президента Туреччини - ІФ) економіку", - сказав він у Білому домі.

Трамп висловив надію, що Анкара буде діяти раціонально на півночі Сирії, але при цьому підкреслив, що обізнаний щодо історично складних відносин між Туреччиною і курдами.

Зі свого боку, держсекретар Майк Помпео в інтерв'ю PBS NewsHour заявив, що США не давали Туреччині "зелене світло" для проведення операції на півночі Сирії. "Так, це просто брехня. Сполучені Штати не давали Туреччини зелене світло", - сказав Помпео.

При цьому держсекретар ухилився від відповіді, чи візьме США на себе відповідальність за результати турецьких атак, зокрема, в разі загибелі мирних жителів або якщо ІДІЛ знову відродиться.

"Ми збираємося працювати над тим, щоб у ІДІЛ не було халіфату, який простягається через широку смугу Сирії та Іраку, як було, коли президент вступив на посаду", - повідомив він. "Ми продовжимо робити те, що необхідно, щоб захистити американський народ від цієї загрози, але це не тільки в Сирії", - додав держсекретар.

"Це (загроза ІДІЛ - ІФ) походить з Іраку. Є ще дюжина інших країн, де загроза радикального ісламського тероризму продовжує існувати, і ми, Сполучені Штати, повинні переконатися, що ми розміщуємо наші сили, наші ресурси належним чином, щоб зменшити цю загрозу для США", - зазначив Помпео.

Раніше в середу ЗС Туреччини приступили до операції в прикордонних районах на північному сході Сирії. Її головна мета - очистити цю територію від бійців курдських воєнізованих формувань.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 9 жовтня повідомив про початок турецької військової операції "Джерело миру" в Сирії. За його словами, метою цієї операції є боротьба проти курдських бойовиків і терористів з угруповання ІДІЛ в прикордонних районах на північному сході Сирії.

В операції задіяні збройні сили Туреччини, а також підтримуване Анкарою угруповання Сирійська національна армія. Згідно з планом, основним завданням є створення вільної від бойовиків зони на сирійській території протяжністю в 480 кілометрів і глибиною в 32 км від річки Євфрат до іракського кордону.

Туреччина вважає терористами курдські Загони народної самооборони (YPG) через їх зв'язки з "Робочою партією Курдистану", яка внесена Анкарою в список терористичних організацій.

Спочатку турецька сторона погодила з США план зі створення там зони безпеки, вільної від курдських ополченців і терористів. Однак потім реалізація цього спільного плану забуксувала, і Анкара вирішила діяти самостійно.

Президент США Дональд Трамп напередодні операції вирішив відвести на нові позиції частину американських військових на півночі Сирії. Це зроблено, щоб вони не знаходилися в районі бойових дій. Разом з тим, в американському конгресі представники обох партій розкритикували рішення американського президента, визнавши, що він фактично кинув напризволяще курдів, які допомагали свого часу США боротися проти терористичного угрупування ІД.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА