07:39 11.10.2019

У РБ ООН не змогли узгодити спільної заяви щодо операції Туреччини в Сирії

2 хв читати
У РБ ООН не змогли узгодити спільної заяви щодо операції Туреччини в Сирії

Члени РБ ООН у четвер у ході засідання за закритими дверима через розбіжності не змогли узгодити спільної заяви стосовно ситуації на півночі Сирії, де Туреччина проводить військову операцію, повідомляє агентство Associated Press.

За його даними, в ході засідання сторони розійшлися в позиціях настільки, що схвалення спільної заяви стало неможливим.

Турецьке агентство "Анадолу" повідомляє, що США і РФ відмовилися від пропозиції низки інших країн про прийняття заяви. Причиною, згідно з його інформацією, стала наявність в частині документа, де йдеться про дії Туреччини, слова "засудження".

Постпреди низки європейських країн при ООН за підсумками зустрічі поширили свою спільну заяву, в якій закликали Анкару припинити операцію.

Зі свого боку американська сторона зайняла більш м'яку позицію і обмежилася заявою про те, що США не підтримують цей крок з боку Туреччини. Постпред США при ООН Келлі Крафт нагадала, що Вашингтон "жодним чином" не схвалював рішення Анкари провести цю операцію.

Закрита зустріч Радбезу відбулася в четвер за ініціативою п'яти європейських членів Ради - Франції, Великої Британії, Німеччини, Польщі, Бельгії.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 9 жовтня повідомив про початок турецької військової операції "Джерело миру" в Сирії. За його словами, метою цієї операції є боротьба проти курдських бойовиків і терористів з угруповання ІД у прикордонних районах на північному сході Сирії.

В операції задіяні збройні сили Туреччини, а також підтримуване Анкарою угруповання Сирійська національна армія. Згідно з планом, основним завданням є створення вільної від бойовиків зони на сирійській території протяжністю в 480 кілометрів і глибиною 32 км від річки Євфрат до іракського кордону.

Туреччина вважає терористами курдські Загони народної самооборони (YPG) через їх зв'язки з "Робочою партією Курдистану", яка внесена Анкарою в список терористичних організацій.

Спочатку турецька сторона погодила з США план зі створення там зони безпеки, вільної від курдських ополченців і від терористів. Однак потім реалізація цього спільного плану забуксувала, і Анкара вирішила діяти самостійно.

Президент США Дональд Трамп напередодні операції вирішив відвести на нові позиції частину американських військових на півночі Сирії. Це зроблено, щоб вони не знаходилися в районі бойових дій. Разом з тим, в американському конгресі представники обох партій розкритикували рішення американського президента, визнавши, що він фактично кинув напризволяще курдів, які допомагали свого часу США боротися проти терористичного угрупування ІД.

У країнах ЄС закликали Анкару припинити операцію. А генсек НАТО Єнс Столтенберг зайняв м'якшу позицію, зазначивши, що турецькі військові повинні діяти обережно і проявляти стриманість.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА