08:50 11.10.2019

Пристайко: найближчим часом РФ поверне захоплені в листопаді біля Керченської протоки українські судна

2 хв читати
Пристайко: найближчим часом РФ поверне захоплені в листопаді біля Керченської протоки українські судна

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що Російська Федерація найближчим часом поверне українські судна, захоплені біля Керченської затоки в листопаді 2018 року.

"Ми зараз на фінальному етапі передачі цих кораблів. Вони будуть повернуті найближчим часом. Технічні питання обговорюються якраз військово-морським командуванням. Наше завдання, як Міністерства закордонних справ, дати можливість завершити процес", - сказав Пристайко в інтерв'ю "Радіо Свобода".

За його словами, Україна вже заявила російській стороні після завершення певних етапів переговорів, що готова забрати свої кораблі після повідомлення їм часу і точки координат, де кораблі будуть стояти.

"Ми хочемо подивитися, в якому стані ці кораблі нам передані, чи залишилися на них, наприклад, позначки від пострілів, які були зроблені в наші кораблі. Щось мені підказує, що їх там зараз не буде, коли ми їх заберемо. Але цей процес відбудеться найближчим часом", - сказав міністр.

Також глава українського МЗС підкреслив, що Україна не визнає виконання Росією рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо негайного звільнення українських моряків і кораблів.

"Ми так само не визнаємо виконання російською стороною повернення моряків, воно не відбулося на вимогу суду. Вони повинні бути повернуті давним-давно без всякої видачі нами бажаних російською стороною (осіб - ІФ). Але, на жаль, так сталося, ми не могли чекати, поки наші люди будуть сидіти в російських тюрмах, і чекати, поки Росія виконає рішення Міжнародного трибуналу", - сказав Пристайко.

Він також припустив, що прийняття остаточного рішення Міжнародного трибуналу з морського права про порушення Російською Федерацією імунітетів трьох українських військових кораблів і 24 членів їх екіпажів може затягнутися на роки.

"Коли буде остаточне рішення - я взагалі думаю, що це питання років. Неприємно, але така природа цих міжнародних судів. Іншого, на жаль, нічого кращого не придумано", - зазначив він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА