19:06 11.10.2019

НКРЕКП перевірила ДТЕК на блокування імпорту е/е в зоні "Бурштинського острова"

2 хв читати
НКРЕКП перевірила ДТЕК на блокування імпорту е/е в зоні "Бурштинського острова"

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), виявила факти порушення законодавства про захист економічної конкуренції з боку компанії АТ "ДТЕК Західенерго" на "Бурштинському енергоострові".

Як повідомляє прес-служба регулятора, протягом перших трьох місяців після запровадження в Україні нової моделі ринку електроенергії зріс дефіцит пропозицій е/е на ринках "на добу наперед" і на "внутрішньодобовому ринку".

За інформацією учасників ринку, окремі постачальники, що входять до складу ДТЕК або причетні до його господарської діяльності, використовуючи монопольне становище, своїми діями блокують можливість імпорту електроенергії з держав - сторін Енергетичного співтовариства, зокрема з боку Словаччини.

"Йдеться про діяльність компанії АТ "ДТЕК Західенерго" і пов'язаних із нею трейдерів у торговельній зоні "Бурштинського енергоострова", в результаті якої в період із липня до вересня 2019 року були викуплені потужності міждержавного перерізу з українського боку, залишилися вільними потужності зі сторони Словаччини, а обсяги імпорту електроенергії в цю зону з боку Словаччини були незначними", - повідомляє комісія.

НКРЕКП зазначає, що в цей же час "ДТЕК Західенерго" зменшувало обсяги продажу електроенергії на ринку "на добу наперед" і на "внутрішньодобовому ринку", що змушувало постачальників та їхніх споживачів отримувати е/е на балансувальному ринку за вищою ціною.

Регулятор офіційно звернувся до оператора системи передачі електроенергії Словаччини - компанії SEPS та уряду Словаччини для з'ясування технічних питань учасників аукціонів міждержавного перерізу з боку Словаччини, щоб усунути перешкоди й обмеження для торгівлі електроенергією між учасниками ринку в зоні "Бурштинського енергоострова" на кордоні України та Словаччини.

За результатами аналізу наданої комісії інформації НКРЕКП запропонує врегулювати питання шляхом введення обмежень на доступ до пропускної спроможності міждержавних перерізів за кожним із напрямків, а також введення штрафних санкцій для учасників ринку, які отримали доступ до пропускної спроможності міждержавних перерізів за результатами добових аукціонів з розподілу пропускної спроможності міждержавних перерізів за кожним міждержавним перерізом і напрямком, але не забезпечили їх використання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА