Події

Правляча партія "Право і справедливість" перемагає на виборах у Польщі

Правляча в Польщі консервативна партія "Право і справедливість" переможе на парламентських виборах у неділю з 43,6% голосів, згідно exit-poll, опублікованому соціологічною лабораторією Ipsos.

Об'єднання опозиційних сил "Громадянська коаліція" отримає другий результат - 27,4%.

При цьому "Союз демократичних лівих" посяде третє місце з 12,4%, Польська селянська партія набере 9,1%, а об'єднання євроскептиків і націоналістів "Конфедерація" - 6,4%.

Згідно exit-poll від IPSOS, "Право і справедливість" може розраховувати на 239 місць в нижній палаті парламенту Польщі, "Громадянська коаліція" - на 131, ліві - на 46, Польська селянська партія - на 30, об'єднання євроскептиків і націоналістів "Конфедерація" на 13.

Загальнонаціональна явка, згідно exit-poll, склала 61,1%.

Якщо остаточні результати виборів співпадуть з результатами exit-poll, то всі п'ять вищезазначених партій отримають місця в парламенті, оскільки мінімальний поріг становить 5%.

На недільних виборах поляки обирали 640 депутатів і 100 сенаторів. Усього було висунуто 5тис. 112 кандидатів в депутати - в середньому 11 кандидатів на одне місце.

На виборах в Сенат в цілому 278 кандидатів балотувалися на 100 одномандатних округах.

Відразу після публікації exit-poll лідери партій виступили з короткими промовами.

Лідер партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив: "Якщо у нас є ще чотири роки при владі, то ми повинні проаналізувати, що нам вдалося зробити і що пішло не так".

Качинський підкреслив, що "Польща повинна продовжувати змінюватися на краще".

Лідер "Громадянської коаліції" Гжегож Схетина, зі свого боку, заявив: "Я б також хотів сказати, що все ще попереду. Президентські вибори - ми підготуємося, і ми переможемо, це наша обіцянка".

"Ми обіцяли нашим партіям, лівим, що повернемося до Сейму. Це великий успіх, ми повернулися. Ми зможемо представити нашу програму. Ми зможемо захистити Конституцію, яку ліві дали Польщі. Ми зможемо говорити про Європу та Європейський Союз, до якого ліві привели Польщу", - заявив Влодзімеж Чарзасти, один з лідерів "Союзу демократичних лівих".

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ