12:55 14.10.2019

У Харкові відкрили монумент захисникам України

3 хв читати

У Харкові в понеділок відбулося урочисте відкриття монумента захисникам України.

"Три роки тому, коли громадські організації звернулися до нас із пропозицією вшанувати пам'ять, поставивши монумент у Харкові, ми охоче відгукнулися на цю пропозицію, підписали меморандум. І можу сказати вам відверто, було багато дискусій, були баталії, іноді з підвищеним градусом, але мені дуже приємно, що всіх нас об'єднала одна справа, яка дала нам можливість сьогодні відкрити цей монумент, який свідчить про велику вдячність усім, хто захищав і захищає, зі зброєю або без зброї, хто живе Україною", - сказала голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична.

Основний елемент композиції - куб із написом "Герої не вмирають". За задумом авторів, він, як найстійкіша геометрична фігура, символізує Україну - цілісну і потужну державу. Втрати у боротьбі за незалежність - втрачені життя і тимчасово втрачені території - символізує відсутня частина куба. Але ці частини все ж залишилися поруч і винесені на плац у вигляді 14 металевих стел. Їхня кількість, за задумом авторів, ще й алюзія до року початку АТО - 2014-го. На стелах немає імен загиблих. На них лише рядки з вірша Володимира Сосюри "Любіть Україну".

Як повідомлялося, 26 травня 2016 року в сквері на пл. Захисників України (колишня пл. Повстання) учасники оборони Донецького аеропорту заклали капсулу на місці майбутнього пам'ятника воїнам, які загинули під час проведення АТО на сході країни.

Харківська обласна громадська організація "Спілка ветеранів АТО" оголосила відкритий конкурс проектів пам'ятника героям АТО в Харкові.

8 листопада 2016 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва в Харкові відкрилася виставка, на якій було представлено сім проектів пам'ятника.

11 листопада 2016 року Всеукраїнське об'єднання учасників бойових дій і волонтерів АТО звернулося до голови Харківської ОДА Світличної з проханням оголосити про відсутність переможця в конкурсі, оскільки "жодна з представлених робіт не викликає відчуття наявності серйозного смислового навантаження". Учасники Всеукраїнського об'єднання учасників бойових дій і волонтерів АТО пропонували також у складі робочої групи за участю ветеранів АТО і членів сімей загиблих виробити суворіші критерії смислових навантажень пам'ятника; після чого оголосити відкритий архітектурно-художній конкурс терміном не менше ніж два місяці. На їхню думку, до складу журі слід було включити і професійних архітекторів та скульпторів, і ветеранів АТО з різних військових підрозділів і організацій (50% на 50%).

12 листопада 2016 року було оголошено переможця конкурсу - проект скульптора Олександра Рідного.

Голова Харківської ОДА Світлична заявила, що не має наміру втручатися в ситуацію, що склалася навколо конкурсу, і вважає, що представники громадянського суспільства мають домовитися між собою й обрати проект, який задовольнить більшість.

Остаточний вигляд монумента захисникам України затвердили під час громадських слухань, які відбулися в 2018 році в обласному військкоматі. У них взяли участь представники військових комісаріатів, учасники АТО (ООС) та бойові офіцери.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА