17:26 15.10.2019

КС відкрив провадження за поданням нардепів щодо тлумачення Конституції у частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади у Києві - Кличко

2 хв читати
КС відкрив провадження за поданням нардепів щодо тлумачення Конституції у частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади у Києві - Кличко

 Конституційний Суд (КС) України відкрив конституційне провадження за поданням 51 народного депутата України щодо офіційного тлумачення Основного закону у частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади в столиці, повідомив міський голова Києва Віталій Кличко у вівторок.

На сайті мера розміщено фотокопію відповідної ухвали КС від 8 жовтня.

Кличко нагадав, що це подання було направлено до КС 28 серпня.

"У поданні зазначалося, що, як визначено Конституцією України, у Києві первинно та повноцінно діє місцеве самоврядування в Україні із особливостями, які встановлює закон про столицю. Стаття 141 Конституції передбачає, що територіальна громада Києва на відкритих і прямих виборах обирає мера. І саме він головує на засіданнях Київради та очолює її виконавчий орган, терміном на п'ять років", - наголосив Кличко.

Він зазначив, що КС ще у 2003 році своїм рішенням дав роз'яснення, що київського міського голову, обраного громадою, має бути призначено і головою Київської міської державної адміністрації. Тобто призначення виключно київського міського голови на посаду голови КМДА президентом України не є поєднанням посад, а є формою виконання міським головою ex officio своїх повноважень, передбачених Конституцією та законами України.

За словами Кличка, ситуація, яка склалася у столиці, коли киян намагаються позбавити права обирати владу міста, є неконституційною, недемократичною та суперечить суті самоврядування. "Справа не в прізвищах та посадах. Йдеться про згортання реформи децентралізації, про позбавлення столиці самоврядування. Конституція України передбачає, що особливості здійснення місцевого самоврядування врегульовані окремим законом – законом про столицю", - наголосив він.

Мер зазначив, що ухвалений парламентом у першому читанні законопроект №2143-3 "Про місто Київ - столицю України" суперечить низці статей Конституції у частині засадничих підстав здійснення у столиці місцевого самоврядування.

Як повідомлялося, 51 нардеп подав до КС подання щодо офіційного тлумачення статті 7, частини сьомої статті 20, пунктів 12, 15, 16 частини першої статті 92, частин першої - п'ятої статті 118, частини другої статті 133, частин першої - четвертої статті 140, частин другої, четвертої статті 141 Конституції України у їхньому взаємозв'язку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА