18:22 15.10.2019

Три бізнес-асоціації занепокоєні законодавчими ініціативами щодо зміни відбору суддів Верховного Суду

3 хв читати
Три бізнес-асоціації занепокоєні законодавчими ініціативами щодо зміни відбору суддів Верховного Суду

Американська торговельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) та Союз українських підприємців (СУП) висловлюють занепокоєння законодавчими ініціативами щодо зміни процедури відбору суддів Верховного Суду, викладеними в законопроекті "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" (законопроект №1008).

"Ми, три найбільші бізнес-асоціації України, занепокоєні тим, що пропозиції, викладені в цих ініціативах, можуть підірвати довіру іноземних інвесторів, необхідну для залучення масштабних інвестицій і досягнення цілей щодо економічного зростання", - йдеться в заяві асоціацій, розміщеній на сайті Американської торговельної палати.

У своїй заяві бізнес-асоціації, зокрема, висловлюють побоювання щодо "потенційно негативного впливу законопроекту №1008 на незалежність судової системи".

"Ми ще раз наголошуємо на важливості для бізнесу ефективної та незалежної судової системи, яка пропонує доступ до чесного правосуддя та якісних рішень, що регулюють спори. Ми стурбовані тим, що нова редакція законопроекту №1008 може служити інструментом руйнування принципу верховенства права і обмеження доступу до правосуддя, які є обов'язковими умовами захисту недоторканності прав власності та запорукою необхідної довіри бізнес-спільноти для подальшого інвестування в економіку України", - заявляють асоціації.

Асоціації наголошують, що, за оцінкою компаній, що входять до них, "реформа, хоч і недосконала, процесу відбору суддів та новий склад Верховного Суду, який розпочав свою роботу в січні 2018 року, помітно покращила систему, яка існувала раніше".

Асоціації відзначають високе поточне навантаження на суддів Верховного Суду, яке утруднить розгляд ними справ. Зокрема, за інформацією бізнес-асоціацій, з моменту запуску до Верховного Суду надійшло 220 тис. справ і надалі надходить у середньому 360 справ на день. Нині у Верховному Суді є 193 судді і 63 тис. справ на розгляді.

"Бізнес-спільнота дуже занепокоєна оцінками, згідно з якими позивачі будуть змушені чекати понад п'ять років рішення Верховного Суду, якщо кількість його суддів скоротиться з 200 до 100 без одночасного реформування судів нижчих інстанцій, апеляційних судів та запровадження процесуальних фільтрів у кодексах", - заявляють асоціації.

При цьому Американська торговельна палата в Україні, ЄБА і СУП вітають новину про те, що Венеціанська комісія Ради Європи перегляне законопроект №1008, щоб забезпечити його відповідність європейським нормам і стандартам.

Як повідомлялося, Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) попросив Венеціанську комісію оцінити проект закону України про діяльність органів суддівського управління.

Раніше генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у листі до міністра закордонних справ Вадима Пристайка висловила "певне занепокоєння" у зв'язку з ухваленим у першому читанні президентським проектом закону №1008. Вона зазначила, що текст законопроекту пропонує "масштабні зміни, які можуть мати суттєвий вплив на незалежність судової системи". Зокрема, це вплине на статус і повноваження суддів.

Верховна Рада 12 вересня прийняла за основу законопроект, яким пропонується внести зміни до діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), Вищої ради правосуддя (ВРП) та скоротити кількісний склад Верховного Суду.

Пропонується поширити люстрацію на керівників ВККС і Державної судової адміністрації, які обіймали свої посади не менше ніж рік у період із 21 листопада 2013 року до 19 травня 2019 року. Відповідні зміни буде внесено до закону про очищення влади.

У законі про судоустрій і статус суддів пропонується закріпити скорочення кількісного складу Верховного Суду із 200 до 100 суддів, уточнити, що ВККС буде колегіальним органом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА