19:18 15.10.2019

Перший міністр Шотландії має намір провести другий референдум про незалежність регіону від Великої Британії у 2020 році

2 хв читати
Перший міністр Шотландії має намір провести другий референдум про незалежність регіону від Великої Британії у 2020 році

Перший міністр Шотландії та лідер Шотландської національної партії (SNP) Нікола Стерджен у вівторок озвучила плани до кінця цього року звернутися до британської влади з офіційним запитом на організацію в 2020 році нового референдуму про незалежність Шотландії.

"Мій заклик - референдум має відбутися наступного року", - наводить телерадіокорпорація BBC слова Стерджен, сказані на конференції SNP.

"І я можу підтвердити сьогодні, що до кінця року я вимагатиму (від Лондона - ІФ) передачі повноважень, які залишили б без жодного сумніву легальність референдуму", - наголосила вона, додавши, що "Шотландія перемагає в справі здобуття незалежності".

Під час виступу вона також розкритикувала за "популізм" президента США Дональда Трампа і прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, зокрема політику прем'єра щодо Brexit.

За її словами, Лондон намагається вивести з ЄС Шотландію проти її волі.

Заяви Стерджен прозвучали на тлі повідомлень, що Велика Британія та Європейський Союз близькі до вироблення проекту угоди щодо Brexit.

За даними співрозмовників агентства Bloomberg, сторони, що беруть участь у переговорах, близькі до узгодження юридичної частини проекту угоди з Брюсселем.

Повідомляється, що будь-яка угода залежатиме від того, чи отримає прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон підтримку від Демократичної юніоністської партії Північної Ірландії.

Напередодні стало відомо, що лідери ЄС повідомили Джонсону, що можливості укласти угоду щодо Brexit до саміту лідерів ЄС немає.

Вихід Великої Британії з ЄС намічений на 31 жовтня 2019 року. Британський парламент ухвалив закон, згідно з яким Джонсон, якщо до 19 жовтня не вдасться погодити угоди про Brexit з ЄС, повинен буде просити в Брюсселя тримісячне відстрочення. Проте прем'єр раніше попереджав, що швидше "помре в стічній канаві", ніж проситиме ЄС про таке.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА