20:27 15.10.2019

Зеленський підписав закон, який дає НАБУ і ДБР автономне право на прослушку

2 хв читати
Зеленський підписав закон, який дає НАБУ і ДБР автономне право на прослушку

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволить забезпечити Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) і Державному бюро розслідувань (ДБР) автономне право на прослушку.

"15.10.2019 - повернуто з підписом від президента", - йдеться в історії проходження відповідного законопроекту (№1009) на сайті Верховної Ради (закон отримав №187-IX).

Верховна Рада прийняла цей закон 4 жовтня.

Документ вносить зміни в ст.263 Кримінального процесуального кодексу (КПК), згідно з якими НАБУ і ДБР будуть уповноважені знімати інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж, що фактично є правом на прослушку.

На етапі 1-го і 2-го читання законопроект передбачав зміни до закону про статус народного депутата, згідно з якими з санкції генерального прокурора, а не Верховної Ради, як це передбачено зараз, можливі будуть обшук або огляд особистих речей, транспорту, житла, службового приміщення народних депутатів, порушення таємниці їхнього листування, телефонних розмов, застосування до них негласних слідчих дій. На етапі повторного 2-го читання від цих змін відмовилися, залишивши нині діючий порядок отримання санкції на обшук нардепів.

Законом також переглянута так звана "поправка Лозового", щодо строків проведення досудового розслідування, призначення і проведення експертизи. В частині проведення експертиз Рада дозволила проводити експертизу в кримінальних провадженнях не тільки в державних спеціалізованих установах.

Разом з тим нардепи відмовилися міняти ст.219 КПК в частині термінів, відведених на досудове розслідування.

Рада вирішила не скасовувати тимчасові обмеження на досудове розслідування, встановлені між моментом внесення відомостей до Єдиного державного реєстру (ЄРДР) і врученням особі повідомлення про підозру.

Крім того, згідно з прийнятим законом, у підозрюваних буде право оскаржити повідомлення про підозру у кримінальному провадженні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА