16:06 17.10.2019

Компетентні органи перевірятимуть повідомлення викривачів корупції, і тільки після цього можуть відкриватися кримінальні провадження - заступник голови ОП

2 хв читати

Заяви викривачів корупції будуть обов'язково підлягати перевірці уповноваженими особами компетентних органів, наголошує заступник глави Офісу президента України Андрій Смирнов.

"Щоб їх не "завалювали" анонімними безпідставними повідомленнями. І дати відповідь викривачу, чи є він таким, чи він просто хоче донести " порожню" інформацію", - сказав він журналістам у четвер, коментуючи ухвалення Верховною Радою законопроекту президента №1010 про внесення змін у закон про запобігання корупції щодо викривачів корупції.

Смирнов зазначив, що після вивчення інформації компетентний орган ухвалюватиме рішення про відкриття кримінального провадження та визначення процесуального статусу заявника як викривача.

"Уже за підсумками розгляду провадження і після того, як обвинувальний акт передається до суду, під час судового розгляду судом також визначається процесуальний статус особи як викривача, який за результатами розгляду справи в суді та після набуття вироком чинності може претендувати на отримання грошової винагороди", - пояснив він.

Він зазначив, що викривач може отримати "заохочення у розмірі 10% від суми, яку було направлено в дохід держави у вигляді компенсації тих збитків, які було завдано", і закон передбачає, що це не може бути більше ніж 12 млн грн.

Заступник голови ОП вказав, що в законі прописано базові гарантії безпеки для викривача як учасника кримінального провадження, зокрема, користуватися можливістю зміни анкетних даних та місця проживання.

Смирнов наголосив, що закон встановив чіткі механізми і критерії захисту прав викривачів і імплементації їхніх повідомлень у процесуальне законодавство.

"Ми впевнені, що цей закон працюватиме", - переконаний заступник голови Офісу Зеленського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА