19:31 17.10.2019

Госпсуд Києва зняв арешт зі 100% акцій української "дочки" Сбербанку Росії

2 хв читати
Госпсуд Києва зняв арешт зі 100% акцій української "дочки" Сбербанку Росії

Господарський суд Києва рішенням від 10 жовтня зняв арешт зі 100% акцій Сбербанку (Київ), "дочки" однойменного російського банку, та зобов'язав Райфайзен Банк Аваль (Київ), як хранителя, зняти заборону на здійснення облікових операцій за відповідним рахунком у цінних паперах.

Згідно з рішенням суду в Єдиному держреєстрі, суд обґрунтував свої дії тим, що акції "належать за правом власності саме ПАТ "Сбербанк Росії", а не державі Російська Федерація", і зазначив, що раніше цього року касацію на арешт акцій частково задовольнив Верховний Суд.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційній інстанції.

Як повідомлялося, екс-голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет і ще 18 компаній з огляду на експропріацію їхньої нерухомості в Криму в червні 2015 року подали до Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) позов проти РФ на підставі міжурядової угоди від 1998 року про захист інвестицій. Гаазький арбітраж 2 травня 2018 року повідомив про ухвалення рішення на користь позивачів у цій справі.

У серпні 2018 року заявники подали до Апеляційного суду Києва заяву про забезпечення позову, в якому, зокрема, просили накласти арешт на акції Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку, кінцевим бенефіціаром яких є РФ, а також заборону на будь-які дії, спрямовані на відчуження майна.

Постановою від 5 вересня 2018 року Апеляційний суд Києва, діючи як суд першої інстанції, задовольнив заяву про забезпечення позову, а постановою від 25 вересня того самого року - заяву про визнання та надання дозволу на виконання рішення Гаазького арбітражу.

Верховний Суд рішенням від 25 січня 2019 року відхилив апеляційні скарги на рішення Апеляційного суду Києва від 25 вересня 2018 року, яким суд визнав і дозволив виконати рішення Гаазького арбітражу.

Водночас Верховний Суд також частково задовольнив апеляційні скарги на інше рішення Апеляційного суду Києва - від 5 вересня 2018 року - про забезпечення позову, яким було накладено арешт на акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ, Промінвестбанку і Сбербанку.

Сбербанк (раніше - дочірній банк Сбербанку Росії, до цього - банк "НРБ") заснований у 2001 році. Його єдиним власником є Сбербанк Росії.

Згідно з даними НБУ, станом на 1 липня 2019 року Сбербанк із загальними активами 63,038 млрд грн посідав сьоме місце за цим показником серед 76 банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА