08:07 18.10.2019

Пелосі і Шумер розкритикували досягнуту угоду щодо Сирії між Туреччиною і США

2 хв читати
Пелосі і Шумер розкритикували досягнуту угоду щодо Сирії між Туреччиною і США

Високопоставлені демократи Конгресу США розкритикували президента Дональда Трампа за згоду відмовитися від нещодавно оголошених санкцій проти Туреччини в рамках угоди про припинення вогню, оголошеного в четвер.

"Рішення президента скасувати санкції проти Туреччини за жорстокий напад на наших курдських партнерів в обмін на фіктивне припинення вогню серйозно підриває довіру до зовнішньої політики Америки і посилає небезпечний сигнал нашим союзникам і противникам, що нашому слову не можна довіряти", - зазначили в спільній заяві спікери Палати представників Ненсі Пелосі і лідер сенатської меншості Чарльз Шумер.

На їхню думку, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган "не відмовився ні від чого", тим часом "Трамп дав йому все".

"Ця угода також не робить нічого, щоб зупинити тисячі ув'язнених ІДІЛ від втечі, і показує повну відсутність стратегії президента щодо перемоги над ІД. Говорити, що Туреччина і Сирія охоронятимуть ув'язнених, обурливо і ставить під загрозу нашу національну безпеку. ІДІЛ як і раніше становить загрозу, звичайно, тепер більшу, ніж до того, як президент Трамп дав Ердогану зелене світло для вторгнення в Сирію", - заявили законодавці.

Тим часом, соратник Трампа, сенатор Ліндсі Грем написав у своєму Твіттері: "Схоже, ми домоглися реального прогресу в питанні припинення вогню і, сподіваюся, стійкого рішення, яке запобігатиме повторній появі ІДІЛ і залишення нашого союзника-курдів. Готові продовжувати працювати з президентом, щоб розвинути цей прорив".

"І я також готовий працювати в двопартійної манері, щоб гарантувати, що це вторгнення Туреччини в північно-східну Сирію закінчиться без подальшого стратегічного збитку для Сполучених Штатів. Туреччина має законні інтереси національної безпеки в Сирії, але вони не можуть бути задоволені вторгненням і силою зброї", - додав він.

У четвер віце-президент США Майк Пенс повідомив, що США і Туреччина змогли домовитися про тимчасове припинення вогню на півночі Сирії, щоб дозволити курдським "Загонам народної самооборони" (YPG) відвести свої сили.

Пенс підкреслив, що курдські формування будуть виведені за розділову лінію, яка знаходиться "приблизно в 20 милях (32 км - ІФ) на південь від кордону" з Туреччиною, і що цей процес вже триває.

Зі свого глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що на півночі Сирії створюється зона безпеки під контролем турецьких військових.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА