19:03 18.10.2019

Адвокат очікує, що суд у п'ятницю обиратиме запобіжний захід Гладковському

3 хв читати
Адвокат очікує, що суд у п'ятницю обиратиме запобіжний захід Гладковському

Адвокат колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО), президента корпорації "Богдан" Олега Гладковського Руслан Волинець припускає, що сьогодні ввечері відбудеться судове засідання щодо обрання запобіжного заходу його підзахисному, а також буде розглянуто скаргу про незаконне затримання.

"Нам сьогодні було оголошено підозру. Пана Гладковського було допитано як підозрюваного. Допит тривав майже чотири години. Фабула справи така, як була в засобах масової інформації, йдеться про два факти: купівля автомобілів МАЗ і декларування", - заявив адвокат у п'ятницю.

За його словами, найімовірніше сьогодні відбудеться судове засідання щодо обрання запобіжного заходу Гладковському.

"Можливо, сьогодні буде навіть два засідання, можливо, все розглядатиметься в одному засіданні: і наша скарга на затримання Гладковського, і сьогоднішнє клопотання слідчих органів про обрання запобіжного заходу", - повідомив Волинець.

Адвокат повідомив, що захист Гладковського подав скаргу до Вищого антикорупційного суду через незаконне затримання його підзахисного детективами Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"Сьогодні було подано до ВАКС заяву-скаргу на незаконне, на наш погляд, вчорашнє затримання. (...) Учора нас затримали як особу, підозрювану в скоєнні злочину, а підозру оголосили лише сьогодні", - зазначив він.

Адвокат також поінформував, що Гладковський продовжує голодовку, яку оголосив увечері 17 жовтня.

Як повідомлялося з посиланням на прес-службу НАБУ, Гладковський затримали 17 жовтня в аеропорту "Бориспіль" "за підозрою в зловживанні службовим становищем".

Раніше джерело в правоохоронних органах повідомляло агентству, що голову корпорації "Богдан" було затримано "під час спроби покинути територію України", проте в корпорації повідомили, що він мав вилетіти на відкриття виставки Bus world 2019 до Брюсселя, куди його офіційно запросили організатори, і не мав наміру виїжджати з України.

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка раніше повідомив, що підозра складатиметься з кількох епізодів: завідомо неправдиве декларування відомостей (порушення антикорупційного законодавства) та порушення законодавства під час тендерних закупівель, використання службового становища.

18 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомила, що Гладковському повідомлено про підозру в зловживанні службовим становищем та декларуванні недостовірних відомостей.

Так, детективи НАБУ повідомили про підозру колишньому посадовцю у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ст. 366-1 Кримінального кодексу України.

Встановлено, що Гладковський використовував надану йому владу і службове становище всупереч інтересам служби для отримання неправомірної вигоди ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс", в якій він є кінцевим власником. Він забезпечив включення до державного оборонного замовлення та подальшу закупівлю за рахунок державного бюджету вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами у дочірнього підприємства "Автоскладальний завод №2", який входить до складу ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс".

У результаті державі було завдано збитків на суму понад 10,62 млн грн.

Крім того, встановлено, що колишній чиновник не задекларував доходи дружини, отримані нею від здачі в оренду елітної нерухомості у центрі столиці, - $54 тис. (за 2016 рік), $63 тис. (За 2017 рік) і $47,5 тис. (за 2018 рік).

Пізніше адвокат Гладковського повідомив, що подав до суду через незаконне затримання його підзахисного детективами НАБУ. Про це йдеться в скарзі, поданій адвокатом затриманого до Шевченківського районного суду.

Як раніше заявляв захисник Гладковського, його підзахисний системно співпрацював зі слідством і не давав підстав для застосування цієї норми. Він з'являвся на допити, надавав необхідну слідчим інформацію, а також після звільнення з держслужби понад десять разів виїжджав за кордон і повертався в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА