19:53 18.10.2019

Рябошапка заявляє, що в Україні справи, у рамках яких суд Латвії заарештував $30 млн українських чиновників, було закрито перед його призначенням

2 хв читати
Рябошапка заявляє, що в Україні справи, у рамках яких суд Латвії заарештував $30 млн українських чиновників, було закрито перед його призначенням

Генпрокурор України Руслан Рябошапка заявляє, що кримінальні провадження, в рамках яких Латвія заарештувала активи колишніх високопоставлених українських чиновників, закрило попереднє керівництво Генпрокуратури, що могло призвести до неповернення в Україну $30 млн, нині розслідування відновлено і дає результати.

"Наші активи за кордоном. Цього тижня президент говорив, що завдяки співпраці з компетентними органами Латвії є можливість повернути в Україну $30 млн, які були заарештовані судом у Латвії. Це кошти наших колишніх високопоставлених чиновників, і ми могли б їх втратити, оскільки перед призначенням на посаду ці кримінальні провадження було закрито", - сказав Рябошапка на Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності в п'ятницю ввечері в Києві.

Рябошапка заявив, що кримінальні провадження, в рамках яких конфіскували виведені активи, було закрито. Генпрокурор зазначив: "Колега з уряду, керівник силового міністерства сказав мені про це, оскільки ми цього і не знали. Тому ми дуже швидко ці провадження знайшли, відновили, нині їх розслідують, вони в одних руках, консолідовані, і є процесуальний результат".

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" екс-заступник генпрокурора України Євген Єнін сказав, що ця інформація Рябошапки не відповідає дійсності. За словами Єніна, судові рішення про арешт були ухвалені вже давно, але вони не виконуються.

Як повідомлялося, 15 жовтня 2019 року прес-служба Генпрокуратури України повідомила, що суд у Латвії визнав злочинним походження коштів на суму понад $30 млн, які пов'язують із колишніми українськими чиновниками, і ухвалив рішення про їх конфіскацію.

"Зазначені кошти на початку 2015 року було заарештовано в рамках запиту Генеральної прокуратури України про надання правової допомоги. Питання повернення злочинних активів в Україну вирішуватиметься на міжурядовому рівні", - уточнюється в повідомленні.

Представник Генеральної прокуратури Латвії Лаура Маєвська повідомила агентству BNS, що судова колегія кримінальних справ Ризького окружного суду 14 жовтня скасувала рішення суду Відземського передмістя Риги і визнала незаконно нажитими заарештовані грошові кошти в розмірі EUR29 млн.

Ці кошти перебувають наразі на рахунку нерезидента в Regionala investiciju banka. Їх вирішено перерахувати до держбюджету.

Кримінальний процес було розпочато 25 жовтня 2016 року за підозрою в легалізації незаконно нажитих коштів у великому розмірі через рахунки декількох нерезидентів, відкриті в зазначеному банку. У справі триває досудове розслідування, яке веде управління з питань боротьби з економічними злочинами Держполіції.

Прем'єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш повідомив журналістам, що ці EUR29 млн коаліція може розподілити на пріоритетні заходи. "Це несподівано хороша новина ввечері в понеділок", - сказав прем'єр. За його словами, якщо ці гроші будуть доступні, робота уряду і коаліції спроститься, тому що є сфери, в яких знадобилося б більше фінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА