09:50 21.10.2019

Американський корабель із двома військовими катерами для ВМС України очікують в Одесі в понеділок

3 хв читати
Американський корабель із двома військовими катерами для ВМС України очікують в Одесі в понеділок

Американський вантажний корабель Ocean Freedom, який везе на своєму борту два колишні патрульні катери Служби берегової охорони США для Військово-Морських сил України, в неділю зайшов у Чорне море, повідомили стамбульські інформаційні портали, що публікують фотографії проходження корабля через Босфор.

Очікується, що вже в понеділок американський вантажний корабель прибуде в порт Одеси.

На верхній палубі корабля розміщені списані патрульні кораблі Служби берегової охорони США Drummond та Cushin, збудовані у 80-х роках минулого століття та перейменовані в "Слов'янськ" (P191) і "Старобільськ" (P190) відповідно.

Раніше інтернет-видання "Український мілітарний портал" повідомляло з посиланням на власні джерела, що в першій половині жовтня їх було завантажено на суховантаж у Балтиморі. Доставка у такий спосіб в Україну є найбільш економічно доцільною і практикується не вперше: раніше катери цього типу так само доставляли із США до Грузії та Пакистану.

Як повідомлялося, 27 вересня 2018 року на військово-морській базі у Балтиморі (штат Меріленд, США) у присутності п'ятого президента України Петра Порошенка та віце-адмірала Берегової охорони США Майкла Макаллістера відбулася урочиста церемонія передачі двох катерів класу Island ("Айленд") Військово-Морським силам Збройних сил України.

Меморандум про передачу Україні патрульних катерів USCGC Cushing (WPB-1321) та USCGC Drummond (WPB-1323) підписали командувач ВМС ЗСУ адмірал Ігор Воронченко та віце-адмірал Берегової охорони США Макаллістер.

Cushing та Drummond після виведення зі складу Берегової охорони США в 2017 році перебували в законсервованому стані. Останній доковий ремонт Cushing відбувся в 2014 році, а Drummond - у 2012 році. Drummond також раніше пройшов модернізацію за програмою "МЕР", під час якої додатково до загального обсягу ремонтних робіт (докового ремонту, поточного ремонту пристроїв, механізмів і систем) було оновлено низку ключових вузлів, а також замінено на сучасніші ключові системи катера.

Після передачі патрульних катерів українським ЗСУ вони отримали назви і бортові номери - "Слов'янськ" (P191) та "Старобільськ" (P190).

Підготовка українських екіпажів цих катерів спочатку відбувалася в Україні, після цього 32 моряків відправили до США для проходження десятитижневого курсу підготовки на базі Морського інституту технологій та аспірантури (MITAGS) місто Лінтікум (США). 15 вересня їхня підготовка завершилася.

Катери класу Island у своїй базовій комплектації мають водотоннажність 168 тонн, є завдовжки 34 м, завширшки - 6,4 м. Розвивають швидкість до 29,5 вузлів. Команда за нормативами США складається з 16 людей, зокрема двох офіцерів. З озброєння катер має 25-мм гармату і два кулемети. Катери обладнано РЛС загального виявлення AN/SPS-73 та 5,4-м доглядовим човном Zodiak Hurricane 540.

За повідомленням Служби берегової охорони США, загальна вартість катерів, а також модернізації та навчання українських військових моряків сягнула майже $10 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА