12:21 22.10.2019

В Україні звична для осені концентрація забруднювальних речовин у повітрі, без аномалій - директор Укргідрометцентру

2 хв читати
В Україні звична для осені концентрація забруднювальних речовин у повітрі, без аномалій - директор Укргідрометцентру

Директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда констатує, що в Україні спостерігається звична для осені концентрація забруднювальних речовин у повітрі, нічого аномального не відбувається.

"Те занепокоєння, яке поширювалося серед громадських організацій, поширювалося засобами масової інформації, на наш погляд, не має суттєвих підстав", - сказав він на брифінгу щодо ситуації зі станом забруднення атмосферного повітря в Україні у вівторок у Києві.

Директор Укргідрометцентру наголосив, що концентрація оксиду вуглецю становила від 0,1 до 1,4, що перебуває в межах гранично допустимої концентрації (5 мікрограмів на метр кубічний).

Кульбіда зазначив, що лише в Дніпрі, Кам'янському, Кривому Розі, Львові та Одесі було перевищення гранично допустимої концентрації (ГДК), але цей показник є характерним для осіннього періоду, "це звичний режим забруднення".

"Отже, можна зробити висновок, що нічого незвичайного з точки зору атмосферного повітря в Україні не сталося. Це звичні концентрації забруднювальних речовин, які дуже часто повторюються", - додав він.

Серед іншого, директор Укргідрометцентру зазначив, що рясні тумани останнім часом, а також деяке накопичення шкідливих речовин, є наслідком кліматичних умов, які спостерігаються в жовтні: суха погода без опадів, відсутність вітрів, відсутність переміщення приземистого шару повітря з верхніми шарами атмосфери.

У свою чергу директор департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук заявив, що в Київській області ситуація з пожежами на торфовищах не є проблемною.

"Отже, можна зробити висновок, що пов'язувати забруднення атмосферного повітря з пожежами на торфовищах у Київській області безпідставно", - констатував він.

Як повідомлялося, в Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського спростували інформацію про високий рівень забруднення атмосферного повітря оксидом вуглецю над Україною.

За словами фахівців, зокрема, в Києві максимальні разові концентрації оксиду вуглецю на стаціонарних постах коливалися в межах 0,4-1,0 ГДК (гранично допустима концентрація), у Вінниці - 0,3-0,4 ГДК, в Харкові - 0,3-0,8 ГДК, у Кропивницькому - 0,6 ГДК.

В обсерваторії підтвердили, що тумани і приземні інверсії, коли утворюється затримуючий шар повітря, справді можуть сприяти накопиченню забруднювальних речовин. Але за даними спостережень на мережі моніторингу гідрометслужби в останні дні високих рівнів забруднення оксидом вуглецю не зафіксовано.

Раніше в понеділок у соцмережах поширилася інформація про високі рівні забруднення атмосферного повітря оксидом вуглецю в містах на всій території України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

Авіація Сил оборони за добу атакувала 17 районів скупчення сил РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА