16:29 22.10.2019

У Києві презентували книжку про Україну в російській історичній пропаганді

2 хв читати
У Києві презентували книжку про Україну в російській історичній пропаганді

Книжку "Ре-візія історії: російська історична пропаганда та Україна", що містить аналіз пов'язаних з Україною ключових наративів російської історичної пропаганди та відповідь українських істориків на ці наративи, було представлено в Києві у вівторок.

Книжку підготовило ГО "Інтерньюз-Україна" спільно з вітчизняними істориками.

У період із січня 2016-го до квітня 2019 року експерти громадської організації "Інтерньюз-Україна" досліджували ключові посили понад 850 тисяч публікацій у соціальній мережі "ВКонтакте" та ще 16 тисяч постів у Facebook, в яких було використано псевдоісторичні кліше про Україну та її історію. Як зазначають організатори проекту, це було зроблено для виявлення найбільш частих пропагандистських месиджів, якими в ЗМІ та соцмережах так чи так виправдовують військову агресію РФ проти України.

"Незаконну анексію Криму аргументували тим, що Крим завжди був "російським", і що він "святиня російського християнства". Російську агресію на Донбасі аргументували тим, що Донбас опинився у складі України "випадково", і що там живуть виключно "російськомовні", яких ось-ось прийдуть знищувати "українські нацисти", тому що "всі українці - нацисти", - зазначив під час презентації директор з аналітики ГО "Інтерньюз-Україна" Володимир Єрмоленко.

Аналіз публікацій у Facebook та "ВКонтакте" дав змогу виділити основні наративи пропаганди РФ та сформувати стислу, а також максимально інформативну відповідь українських істориків на них.

"Російська історична пропаганда - це не лише дезінформація та фейкові новини. Все набагато складніше. Вона використовує суміш фактів і вигадок, знань і маніпуляцій. У новому її вигляді це спроба утвердити свій наратив і знецінити наратив опонента за допомогою спрощених та однозначних тез, часто підкріплених сильними емоціями", - зазначає аналітик ГО "Інтерньюз-Україна" Оксана Ілюк.

Відповідь вітчизняних науковців була опублікована за гроші благодійного фонду "Відродження" і передбачає безкоштовне поширення книжки у містах України, особливу увагу організатори обіцяють приділити південним і східним регіонам країни, які, за їхніми словами, найбільше постраждали від дії російської історичної пропаганди.

Окрім фізичного носія, прочитати "Ре-візію історії" можна буде безкоштовно онлайн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА