14:18 23.10.2019

Менше третини опитаних українців захищають своє право на бездимне довкілля у заборонених для куріння місцях

2 хв читати
Менше третини опитаних українців захищають своє право на бездимне довкілля у заборонених для куріння місцях

Менше третини опитаних українців скаржаться до органів влади та роблять зауваження людям, які курять у заборонених місцях, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) і презентованого на прес-конференції у середу в Києві.

Зокрема, згідно з дослідженням "Як змінилася поведінка українців після національної антитютюнової інформаційної кампанії", 24,2% респондентів зазначають, що робили зауваження людям, які курили у заборонених місцях (до інформкампанії - 21%), 3,5% - наклеїли знак "палити заборонено" (до - 2,2%), 3,3% - поскаржилися до органів влади (до - 2,1%), 30,2% - будь-який із перерахованих вище варіантів - (24,5%).

Що стосується самих курців, то за їхніми словами, вони відчувають тиск зі сторони суспільства за куріння у заборонених місцях. Так, 35,4% курців відчували тиск за куріння у квартирі або будинку (до інформкампанії - 30,2%), 37,1% - за куріння у під'їзді (27,8%), 23,6% - у місцях, які визначені для куріння на роботі (14,9%), 25,1% - кафе, ресторани або бари (13,9%), 23,6% - зупинки громадського транспорту (11,5%).

Інформаційну кампанію було проведено ГО "Життя" і Центром громадського здоров'я МОЗ України. Зокрема, протягом червня на 25 національних і більше ніж 20 регіональних телеканалах транслювався соціальний відеоролик про шкоду пасивного куріння. Також жителі столиці та десять міст України бачили на вулицях соціальну рекламу. Крім того, за сприяння регіональних центрів громадського здоров'я більше ніж 10 тис. постерів, 25 тис. наліпок і листівок про загрози пасивного куріння, насамперед для дітей, які не можуть себе захистити самостійно, було поширено в регіонах у закладах охорони здоров'я та інших громадських місцях. Інформаційна кампанія була покликана нагадати, що право на бездимне повітря не тільки є базовим правом кожної людини, а воно також гарантоване законом.

Зазначається, що у 2020 році буде проведено наступний раунд кампанії з боротьби із тютюнопалінням.

Опитування було проведено КМІС у травні 2019 року до інформкампанії та у вересні - після інформкампанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА