07:50 24.10.2019

За рішенням влади Іспанії останки Франко будуть ексгумовані і перенесені на нове місце поховання

3 хв читати
За рішенням влади Іспанії останки Франко будуть ексгумовані і перенесені на нове місце поховання

Церемонія ексгумації та перепоховання останків колишнього керівника Іспанії Франсіско Франко пройде в четвер у Долині Полеглих поблизу Мадрида.

Початок процедури намічено на 10:30 за місцевим часом.

Очікується, що на ній будуть присутні 22 родича Франко. Водночас, під час ексгумації дозволять бути присутніми лише двом родичам. Окрім них за процедурою спостерігатимуть міністр юстиції Іспанії Долорес Дельгадо і двоє представників канцелярії прем'єр-міністра.

Труна з тілом покійного під час ексгумації буде закрита ширмою, оскільки влада, не дивлячись на прохання родини, відмовилася покрити його прапором Іспанії.

Процедуру ексгумації проведуть один судовий слідчий і шість співробітників похоронного бюро - їх імена не розголошуються, зважаючи на погрози, які надійшли з боку іспанських ультраправих.

Плита вагою в півтори тонни, що накриває могилу Франко, буде переміщена за допомогою крана. Місце, куди її перемістять, також не розголошується з міркувань безпеки. Останки Франко будуть поміщені в нову труну, оскільки нинішня знаходиться в поганому стані. При цьому висновків судмедекспертів про те, що ексгумації піддаються саме останки Франко, не буде потрібно, оскільки люди, котрі обіймали в 1975 році на момент смерті Франко пости міністра юстиції і головного королівського нотаріуса, запевнили, що останків нікого іншого в цій могилі перебувати не може.

Потім труну без будь-яких державних символів, хоча сім'я і наполягала на цьому, родичі винесуть на плечах з базиліки на відкритий простір, де буде відслужена меса.

В уряді заявили, що підготовлено кілька планів транспортування останків на нове місце поховання, проте оголошено лише про одне - на вертольоті, що займатиме в залежності від погоди від 10 до 15 хвилин. При цьому за маршрутом проходження вертольота буде закрито повітряний простір. Окрім двох вертольотів, одного основного і одного запасного, також підготовлені два катафалки на випадок переміщення останків сушею. Супровід здійснюватимуть службовці Цивільної гвардії Іспанії.

Вартість ексгумації та переміщення останків Франко оцінюється в 63 тис. євро, з них 40 тис. пішли на облаштування нової могили.

Базиліка, де знаходиться нинішня могила Франка, за рішенням іспанської влади закрита для відвідувачів з кінця минулого тижня "аж до моменту ексгумації".

Раніше повідомлялося, що уряд Іспанії уклав контракт з похоронним бюро, співробітники якого зроблять перенесення останків. Роботи з ексгумації проводитимуть державні службовці.

Верховний суд Іспанії в кінці вересня виніс остаточний вердикт про підтримку плану уряду країни щодо перенесення останків Франко з місця його нинішнього поховання в Долині Полеглих поблизу Мадрида на кладовище Мінгоррубіо в мадридському районі Пардо, де похована його дружина.

15 лютого родичам Франко був наданий двотижневий термін для визначення місця поховання його останків після планованої ексгумації. При цьому в уряді Іспанії заявили, що відповідно до прийнятої постанови ексгумація останків Франко буде проведена за згодою його сім'ї або без неї, пообіцявши провести процедуру з повагою і гідністю.

Онуки Франко неодноразово заявляли про бажання перенести його останки після планованої ексгумації з могили в Долині Полеглих в крипту собору Альмудена в Мадриді, але іспанський уряд відмовив у задоволенні цього прохання, пославшись на проблеми із гарантуванням безпеки.

Представники уряду обґрунтовують свою позицію тим, що Долина Полеглих, де зараз похований Франко, повинна стати місцем примирення після кровопролитної громадянської війни, а не місцем поклоніння диктатору. Крім того, вони наголосили на необхідності перепоховання тим, що Франко не загинув в бою, а помер природною смертю.

Франко прийшов до влади за підсумками громадянської війни 1936-1939 років, з одного боку якої виступали фалангісти - сили Франко, а з іншого - республіканці. Франко керував країною як каудильйо Іспанської держави в період з 1939 до смерті в 1975 році. Після його смерті в країні відновлено монархію. У наступні роки в іспанському суспільстві обидві сторони конфлікту прийняли негласне правило не згадувати минуле, в зв'язку з чим аж донедавна питання про перепоховання останків Франко настільки серйозного розвитку не набувало.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА