07:03 29.10.2019

Експерт Білого дому з питань України повідомить Конгресу США, що заявляв начальству про побоювання після дзвінка Трампа Зеленському

2 хв читати
Експерт Білого дому з питань України повідомить Конгресу США, що заявляв начальству про побоювання після дзвінка Трампа Зеленському

Головний експерт з питань України Ради нацбезпеки США Александр Віндман на слуханнях у Конгресі в межах процедури імпічменту президента США заявить, що був настільки стурбований липневим телефонним дзвінком президента Дональда Трампа лідеру України Володимиру Зеленському, що повідомив про свої побоювання вищестоящому начальнику, повідомляє The New York Times.

"Я був стурбований цим дзвінком. Я не думав, що було б правильно вимагати, щоб іноземний уряд проводив розслідування щодо громадянина США, і я був стурбований наслідками такої підтримки України уряду США", - цитує видання вступну промову Віндмана.

У власних свідченнях він також планує заявити, що не є інформатором, який спочатку повідомив про телефонну розмову Трампа і Зеленського.

Однак він представить звіт, який підтверджує і конкретизує ключові елементи цієї скарги.

"Я передав певні побоювання серед чиновників нацбезпеки відповідно до мого багаторічного досвіду і підготовки, почуття обов'язку та обов'язку діяти в межах командного ланцюжка", - заявить він.

За його словами, він двічі передавав свої побоювання Джону Ейзенбергу - головному юристу Ради національної безпеки.

Першого разу 10 липня, коли відбулася зустріч високопоставлених чиновників США і України. І на ній постпред США при ЄС Гордон Сондланд порушив питання про розслідування, яке він хотів би провести в Україні.

Вдруге - після телефонного дзвінка Трампа Зеленському 25 липня.

Віндман має намір дати свідчення перед трьома комітетами з розвідки, закордонних справ, нагляду і реформи Палати представників у вівторок, всупереч указу Білого дому для чиновників не співпрацювати з розслідуванням в межах процедури імпічменту.

Восени 2019 року в США розгорівся політичний скандал навколо розмови Трампа і Зеленського. Причиною стали публікації ЗМІ, які посилаються на інформатора, про те, що Трамп нібито чинив тиск на Зеленського, щоб той почав розслідування стосовно одного з основних кандидатів в президенти США від Демократичної партії Джо Байдена і його сина Хантера.

В результаті "українського скандалу" демократи в палаті представників 24 вересня ініціювали процедуру імпічменту Трампа.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА