20:07 30.10.2019

США розраховують підписати угоду з КНР у намічені терміни, незважаючи на скасування саміту АТЕС в Чилі

2 хв читати
США розраховують підписати угоду з КНР у намічені терміни, незважаючи на скасування саміту АТЕС в Чилі

Зустріч президента США Дональда Трампа і голови КНР Сі Цзіньпіна в рамках саміту АТЕС, на якій очікувалося підписання главами двох країн досягнутої раніше в цьому місяці угоди з першої фази врегулювання торговельного спору, опинилася під питанням у зв'язку з відмовою влади Чилі від проведення саміту.

Проте, Білий дім заявив, що розраховує на підписання угоди з Китаєм в намічені раніше терміни.

Президент Чилі Себастьян Піньєра оголосив у середу, що країна не зможе прийняти саміт АТЕС, який повинен був пройти 16-17 листопада, оскільки уряду необхідно сфокусуватися на вирішенні соціальних конфліктів, що загострилися в останні тижні.

"Зараз очевидно, що саміт АТЕС не пройде в Чилі, і ми розуміємо також, що організатори не мають альтернативного майданчика. Ми чекаємо, що з'явиться інформація щодо іншого майданчика", - йдеться в заяві Білого дому.

"Ми розраховуємо підписати угоду щодо першої фази історичної торговельної угоди з Китаєм в межах наміченого тимчасового діапазону", - наголошується в повідомленні.

За даними MarketWatch, саміт, імовірно, буде перенесений на альтернативний майданчик.

Очікування підписання проміжної торговельної угоди Трампом і Сі Цзіньпіном в ході листопадового саміту АТЕС підтримували ринок акцій США в останні тижні, і фондові індекси відреагували зниженням на рішення Чилі відмовитися від проведення заходу.

Фондові індекси США втрачають 0,1-0,2% на торгах у середу.

"Ризик полягає в тому, що якщо саміт буде відкладений, то невизначеність, пов'язана з торговою війною, принаймні, зберігатиметься довше, - зазначає економіст Deutsche Bank AG Торстен Слока. - Це підвищує ризик, що ми ніколи не побачимо "фазу два" або "фазу три" - і що невизначеність нікуди не подінеться".

Як сам Трамп, так і віце-президент США Майк Пенс, а також торговий представник США Роберт Лайтхайзер раніше заявляли, що розраховують на підписання першої фази досягнутої з Китаєм угоди в ході зустрічі Трампа з Сі Цзіньпіном на саміті АТЕС в листопаді.

У Чилі тривають масові протести, вони почалися раніше в цьому місяці через підвищення цін на проїзд в громадському транспорті в столиці країни Сантьяго, однак пізніше чилійці також стали висловлювати невдоволення низькими зарплатами, пенсіями, соціальними виплатами, високою вартістю послуг охорони здоров'я, освіти. В результаті протестів загинули щонайменше 19 людей.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА