18:02 31.10.2019

Офіс президента передав меджлісу розсекречені документи про депортацію кримських татар

2 хв читати
Офіс президента передав меджлісу розсекречені документи про депортацію кримських татар

Офіс президента України передав меджлісу кримськотатарського народу розсекречені документи НКВС стосовно депортації кримських татар у 1944 році.

Як повідомляється на сайті президента, документи було передано голові меджлісу Рефату Чубарову.

"Місяць тому під час експертизи, яку проводив Київський інститут судових експертиз, ми отримали інформацію та підтверджувальні документи, які стосуються примусової депортації кримських татар, тих знущань і геноциду, який був вчинений радянським режимом. Президент доручив правоохоронним органам зібрати та максимально систематизувати інформацію, яка є в архівах і яка досі не була оприлюднена", - заявив заступник голови ОП Андрій Смирнов за підсумками зустрічі.

Він наголосив, що це лише перший етап оприлюднення розсекречених документів, пов'язаних із геноцидом кримськотатарського народу. В подальшому документи буде узагальнено, зведено в каталоги та оприлюднено.

"Це жахлива історія про те, як люди по 28 діб їхали без води і без їжі, про жахливі умови праці. Це факти про те, яка кількість людей за певний проміжок часу була просто вбита. Умови проживання взагалі важко назвати людськими - люди спали у вагонах, на сирій землі, дуже часто страждали на важкі захворювання й помирали", - заявив Смирнов.

Виявлені та розсекречені документи також буде оприлюднено в ЗМІ.

Чубаров висловив вдячність Офісу президента за оприлюднення документів.

"Ці документи - донесення відділів НКВС СРСР. Не вперше ми отримуємо розсекречені документи з архівів України, з інших закладів. Для нас це дуже важливо, оскільки Верховна Рада ухвалила постанову, якою визнала насильницьку депортацію кримськотатарського народу геноцидом. У цих документах є конкретні долі людей, є деталізація. Це хвилюючий момент для народу в цілому", - наголосив він.

Андрій Смирнов також запропонував представникам меджлісу створити спільну з ОП робочу групу для встановлення історичної справедливості в питанні депортації кримських татар.

"Ми маємо докласти зусиль, щоб віднайти максимальну кількість документів, які залишилися в архівах і є засекреченими. Тому можете на нас розраховувати", - пообіцяв він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА