19:00 31.10.2019

Спроби законодавців США заблокувати "Північний потік-2" наразі не увінчалися успіхом

3 хв читати
Спроби законодавців США заблокувати "Північний потік-2" наразі не увінчалися успіхом

Проект "Північний потік-2", що передбачає прокладення газопроводу з Росії до Німеччини, в середу отримав останній дозвіл, якого бракувало, - від влади Данії, тоді як законодавчим ініціативам Конгресу США, покликаним заблокувати цей проект, поки що так і не дали ходу.

Росія та Німеччина називають "Північний потік-2" комерційним проектом, здатним збільшити безпеку енергопостачань в Європі, тоді як у Штатах ставляться підозріло до будівництва газопроводу, оскільки він дасть змогу "Газпрому" відправляти газ до Німеччини в обхід України, територією якої здійснюється доставка російського газу до Європи протягом кількох десятиліть.

Вашингтон побоюється, що "Північний потік-2" посилить позиції Росії на європейському енергоринку, а також позбавить Київ геополітичного важеля, який він міг би зберегти в протистоянні з Москвою, пише газета The Wall Street Journal.

Влітку цього року комітети Палати представників та Сенату США схвалили законопроекти, що передбачають введення санкцій стосовно постачальників обладнання та комплектуючих для будівництва газопроводу. Проте наразі законопроекти так і не винесено на голосування ні в Палаті представників, ні в Сенаті.

Водночас, за словами представника Nord Stream 2 AG, проект "Північний потік-2", вартість якого становить близько $10,5 млрд, завершений приблизно на 85%.

Спочатку з критикою проекту виступила адміністрація президента США Дональда Трампа, який регулярно говорив про це з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, і міністр енергетики США Рік Перрі заявляв, що Штати виступають проти цього проекту.

Мінфін США може запровадити санкції стосовно "Північного потоку-2" відповідно до закону "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), ухваленого в 2017 році. Проте міністр фінансів США Стівен Мнучін поки що не зробив жодних кроків у цьому напрямі, через що Конгрес був змушений вжити власних заходів.

"США, як і раніше, виступають проти проекту "Північний потік-2", - повідомив WSJ представник американського Мінфіну. "Компанії, які працюють у сфері експорту енергоносіїв до РФ, залучені в операції, які містять ризик санкцій відповідно до законодавства США", – зазначив він.

У вересні сенатор-республіканець від штату Техас Тед Круз, що був одним з ініціаторів законопроекту про санкції стосовно "Північного потоку-2", спробував прискорити його розгляд у Сенаті. Проти цього, однак, виступив сенатор-республіканець Ренд Пол, який не схвалював законопроекту від самого початку, вважаючи, що це негативно позначиться на економіці Швейцарії, де зареєстрована Nord Stream 2 AG.

Лідер більшості в Сенаті Мітч МакКоннелл міг би винести законопроект на голосування, і, ймовірно, його було б схвалено. Проте ключовий радник МакКоннелла Роберт Карем не підтримує санкцій, висловлюючи філософські аргументи, зазначають джерела WSJ.

Те саме відбувається і в Палаті представників: попри те, що законопроект про санкції стосовно "Північного потоку-2" одноголосно схвалив комітет закордонних справ, лідер більшості демократ Стені Гоєр не планує виносити його на голосування в Палаті представників, повідомив газеті працівник палати.

Гоєр визначає "найкращий законодавчий шлях щодо санкцій для проекту "Північний потік-2", заявив його помічник.

Джерело газети в Конгресі повідомило, що лідери демократів уже восени повернули до життя обговорюваний минулого року ширший законопроект, що передбачає покарання Росії за низку "проступків" - від війни в Сирії до втручання в американські вибори 2016 року, до якого також увійдуть санкції, пов'язані з "Північним потоком-2".

Просування цього законопроекту, однак, відкладається через запущену стосовно Трампа процедуру імпічменту.

Ще один варіант, який розглядають законодавці, передбачає включення питання санкцій стосовно "Північного потоку-2" в обговорення проекту бюджету Пентагона - такий крок потребуватиме схвалення з боку відповідних комітетів і політичних лідерів обох палат Конгресу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА