06:52 05.11.2019

Зеленський пообіцяв, що замовники нападу на Гандзюк будуть знайдені і покарані

3 хв читати
Зеленський пообіцяв, що замовники нападу на Гандзюк будуть знайдені і покарані

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що замовники нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, в результаті якого вона померла рік тому, будуть знайдені і покарані.

"Рік без Катерини Гандзюк. Усі замовники будуть знайдені і покарані. Обіцяю", - написав він на своїй сторінці в Facebook у понеділок увечері, прикріпивши до свого повідомлення фотографію з написом українською "Рік без Каті".

Увечері 4 листопада біля Офісу президента України в Києві і в інших містах України проходили акції "Рік без Каті".

Як повідомлялося, 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою активістку Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доставили в місцеву лікарню, але незабаром перевели в медустанову Києва. 4 листопада Гандзюк померла.

Були затримані п'ятеро підозрюваних у замаху на Гандзюк, зокрема чоловік, зафіксований на відео з камер спостереження як покупець сірчаної кислоти.

У лютому 2019 року Шевченківський районний суд м.Києва продовжив до 3 липня терміни досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо вбивства Гандзюк за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера, помічника народного депутата Ігоря Павловського, екс-учасника АТО Сергія Торбина і Олексія Левіна (Москаленка) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27 (види співучасті), п.п.4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

7 травня 2019 року Генпрокуратура України затвердила і направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо п'яти осіб, обвинувачених у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть Гандзюк.

6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоду зі слідством п'ятьом обвинуваченим і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі.

Перед цим 28 січня 2019 року батько загиблої Віктор Гандзюк на засіданні ТСК Верховної Ради з контролю за розслідуванням нападів на громадських активістів заявив, що з підозрюваним співпрацюють голова Херсонської облради, член партії "Батьківщина" Владислав Мангер, голова Херсонської обласної державної адміністрації, член "Блоку Петра Порошенка" Андрій Гордєєв і його заступник Євген Рищук.

31 січня Мангер прийняв рішення вийти з партії "Батьківщина" на час розслідування справи про вбивство Гандзюк і підкреслив, що вважає обвинувачення на свою адресу в зв'язку зі справою Гандзюк безпідставними і голослівними. У лютому Мангеру оголошено про підозру в організації вбивства Гандзюк. 15 лютого Шевченківський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 3 березня з правом внесення застави в розмірі 2 млн 497 тис. грн. Того ж дня він вийшов з СІЗО після внесення застави.

Ще один підозрюваний у справі - Олексій Левін (Москаленко) оголошений у розшук. У грудні 2018 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що правоохоронні органи оголосили підозру Левіну (Москаленку) як учаснику підготовки та організації нападу на Гандзюк. Однак, за його словами, Левін після скоєння злочину покинув територію України і розшукується. У січні 2019 року СБУ оголосила Левіна в розшук. Згідно з опублікованою інформацією, він зник 19 серпня 2018 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА