08:08 05.11.2019

У Росії може знову з'явитися "військова таємниця"

2 хв читати
У Росії може знову з'явитися "військова таємниця"

Поняття "військової таємниці" може повернутися в російське законодавство, пише у вівторок газета "Известия" з посиланням на джерела у військовому відомстві.

"За даними джерел "Известий" в Міноборони, відповідне питання зараз опрацьовують у відомстві. Під юридичний термін "таємниця в сфері оборони" підпадуть відомості щодо озброєння, комплектування та дислокації військ, а також планів мобілізації - нині ця інформація належить до державної таємниці", - йдеться в публікації.

Вимоги закону будуть поширюватися тільки на військовослужбовців, зазначається в статті.

"Особи, допущені до таємних даних, отримають певні привілеї, а за розголошення введуть покарання аж до кримінального. Експерти зазначають, що чинний закон "Про держтаємницю" не закриває всі лазівки для витоків, але попереджають, що ефективність нового документа залежатиме від правозастосування", - пише газета.

"Принципове рішення про введення юридичної норми "таємниця в сфері оборони" вже прийнято", - стверджується в статті.

"Сьогодні в міністерстві активно вивчають правові аспекти і нюанси, які потрібно буде врахувати при підготовці пакета документів. Також фахівцям належить визначити точний перелік відомостей, які визнають військовою таємницею. Очікується, що ця робота буде закінчена наступного року", - йдеться в публікації.

Одне з джерел "Известий" зазначає, що поправки були потрібні, адже в нинішньому вигляді закон "Про держтаємницю" не повною мірою враховує армійську специфіку. У Збройних силах набагато більше секретної інформації, ніж у цивільних відомствах і організаціях, і не всі ці дані зараз захищені законом, підкреслило джерело.

Газета нагадує, що за часів СРСР поняття державної та військової таємниці були розведені, і відповідальність за їх розголошення встановлювали дві різні статті Кримінального кодексу. Які військові відомості не становлять державної таємниці, не підлягають оприлюдненню, визначали відомчі документи.

У 1990-ті роки від поняття "військова таємниця" відмовилися. Частину інформації стосовно Збройних сил, було віднесено до держтаємниці, а деякі відомості взагалі перестали бути секретними.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА