17:31 06.11.2019

Зеленський: "Мотор Січ" - стратегічне підприємство, і його питання має бути "пов'язане" з президентом України, але я ні з ким його не обговорював

3 хв читати
Зеленський: "Мотор Січ" - стратегічне підприємство, і його питання має бути "пов'язане" з президентом України, але я ні з ким його не обговорював

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що не може залишати зовсім без уваги питання долі ПАТ "Мотор Січ", оскільки це підприємство є стратегічним для країни.

"Усе, що я знаю про це, це та теза, про яку ви щойно сказали. Я також про це прочитав, причому прочитав уночі. Я ні з ким не зустрічався, ні з ким це не обговорював. Але це "особисте питання" має бути пов'язане з президентом України, тому що "Мотор Січ" – стратегічне підприємство. Я нічого поки що не можу додати до цього", - сказав він радіо "Свобода" в середу в Харкові, коментуючи інформацію видання Wall Streer Journal, що приватний підрядник з питань безпеки та неофіційний радник президента Трампа Ерік Прінс нібито провадить переговори щодо купівлі заводу, проти продажу якого покупцям з Китаю заперечують США.

Газета стверджує, що адміністрація Трампа звернулася до Прінса і принаймні до одного потенційного покупця з приватного сектору щодо "Мотор Січі", і 24-27 жовтня Прінс відвідав український завод, а також обговорив ситуацію в компанії з українськими офіційними особами. WSJ нагадала, що наприкінці вересня "Мотор Січ" відвідав також тимчасовий повірений у справах США в Україні Білл Тейлор і старший радник Пентагона з оборонної промисловості в Україні Дональд Вінтер.

Видання зазначає, що колишній "морський котик" Прінс був засновником проданого ним у 2010 році великого оборонного підрядника Blackwater, а нині є виконавчим директором Frontier Services Group (FSG) - приватного підрядника із гарантування безпеки, логістики та інфраструктури, який базується в Гонконзі і Пекіні та котирується на Гонконзькій біржі. Найбільшим акціонером FSG із пакетом 25,91% на кінець 2018 року була CITIC Group Corp. - контрольований державою китайський інвестфонд. Прінс також є братом міністра освіти адміністрації Трампа Бетсі ДеВос (Betsy DeVos), а в його послужному списку було створення авіакомпанії Presidential Airways, парк якої налічував 70 літаків.

Прінс має ділові інтереси за межами Китаю, і він щонайменше дев'ять разів відвідував Україну з 2014 року, йдеться в статті з посиланням на дані української прикордонслужби. Згідно з публікацією, урядовець США розшукував Прінса у Вашингтоні на початку цього року, і американський бізнесмен зацікавився ПАТ "Мотор Січ" з урахуванням його клієнтів.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до понад 100 країн світу.

Чистий збиток підприємства за підсумками січня-вересня 2019 року становив 532,73 млн грн, тоді як аналогічний період 2018 року компанія завершила з чистим прибутком у 543,18 млн грн. Виручка за підсумками дев'яти місяців 2019 року скоротилася на 16,6% - до 6 млрд 391,06 млн грн.

Як повідомлялося, 7 червня цього року до Антимонопольного комітету України було подано спільну заявку "Укроборонпрому" та китайських Skyrizon і Xinwei на концентрацію відповідно більше ніж 25% і 50% акцій "Мотор Січі" з метою спільного управління та контролю над підприємством. Потім 19 червня було підписано основний пакет договорів, який набуде чинності автоматично на основі позитивного рішення антимонопольного відомства, якому його також передано для вивчення.

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" вже належить групі китайських власників, а в АМКУ вирішується питання щодо погодження операції з купівлі у них цього пакета компаніями Skyrizon і Xinwei Technology з подальшою безкоштовною передачею "Укроборонпрому" 25,00002% акцій. Водночас спірний пакет акцій "Мотор Січі" є заставою за фінансуванням, наданим, зокрема, China Development Bank.

Про занепокоєння США щодо продажу "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту до Києва наприкінці серпня цього року радник президента США з питань безпеки Джон Болтон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА