08:48 07.11.2019

Колишніх співробітників Twitter звинуватили в шпигунстві на користь Саудівської Аравії

2 хв читати
Колишніх співробітників Twitter звинуватили в шпигунстві на користь Саудівської Аравії

Мін'юст США звинуватив двох колишніх співробітників Twitter у шпигунстві на користь Саудівської Аравії, повідомляє The Washington Post.

Громадянин США Ахмад Абваммо у вівторок був арештований за те, що стежив за користувачами трьох акаунтів за дорученням королівства, пише видання.

Інший екс-співробітник компанії, громадянин Саудівської Аравії Алі Алзабара був обвинувачений в середу в доступі до особистої інформації більш ніж 6 тис. облікових записів Twitter в 2015 році від імені Ер-Ріяда.

Як пише газета, один з акаунтів, імовірно зламаних Алзабарою, належав Омару Абдулазизу, відомому критику Саудівської Аравії, який пізніше подружився з Джамалем Хашкаджі, оглядачем Washington Post, убитим, імовірно, за наказом уряду Саудівської Аравії минулого року.

Звинувачення в шпигунстві також були пред'явлені ще одному громадянину Саудівської Аравії - Ахмеду Алмутаірі, який нібито виступав посередником між саудівськими чиновниками і двома колишніми співробітниками Twitter, йдеться в публікації.

Передбачається, що Алзабара і Алмутаірі наразі знаходяться в Саудівській Аравії.

Зазначається, що це вперше федеральні прокурори публічно обвинуватили Саудівську Аравію в шпигунстві на США.

"Ми не дозволимо американським компаніям або американським технологіям стати інструментами іноземних репресій в порушення американського законодавства", - заявив газеті федеральний прокурор США Девід Андерсон.

Джерело підтвердило виданню, що саудівським чиновником, якому ці троє чоловіків повідомляли результати своєї роботи, був Бадер Аль Асакер з некомерційного фонду MiSK, що фактично належить спадкоємцю принцу королівства Мухаммеду бен Салману.

Зазначається, що діяльність підозрюваних з відстеження інформації в Twitter була найактивнішою у 2015 році, коли Мухаммед після сходження на престол його батька став заступником наслідного принца. Пізніше, в 2017 році, він був призначений наслідним принцом.

Саме в цей час Алзабара особливо активно переглядав дані Абдулазіза і зв'язувався з Асакером, повідомили чиновники Мін'юсту.

Хашкаджі, який працював на Washington Post, був убитий в будівлі консульства Саудівської Аравії у Стамбулі 2 жовтня 2018 року. Тіло журналіста так і не було знайдено. Розслідування цієї справи окремо проводять турецька та саудівська влада, тоді як деякі ЗМІ пов'язували вбивство з принцем Саудівської Аравії Мухаммедом бен Салманом.

У Саудівській Аравії у зв'язку з вбивством Хашкаджі були пред'явлені обвинувачення 11 громадянам, зокрема, колишньому заступнику голови розвідки Ахмеду Асиру.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА