17:45 07.11.2019

Профільний комітет ВР звернеться до правоохоронців за інформацією про розслідування подій біля Іловайська та Дебальцевого

3 хв читати
Профільний комітет ВР звернеться до правоохоронців за інформацією про розслідування подій біля Іловайська та Дебальцевого

Парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки вирішив звернутися до правоохоронних органів про надання інформації щодо розслідування трагічних подій біля Іловайська та Дебальцевого Донецької області в 2014-му і 2015 роках.

Як зазначила заступник профільного комітету Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу") на засіданні комітету в четвер, звернення буде підготовлено в рамках парламентського контролю.

Комітет також вирішив оформити запит про результати роботи тимчасової слідчої комісії попереднього скликання Верховної Ради з розслідування подій біля Іловайська та Дебальцевого.

Як зазначалося на засіданні після вивчення матеріалів, може бути розглянуто питання про доцільність продовження роботи ТСК або про створення нової комісії.

Як повідомлялося, наприкінці серпня 2014 року біля Іловайська бойовики та підрозділи Збройних сил Російської Федерації, котрі вторглися на Донбас, оточили українські добровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ, а потім розстріляли бійців, котрі виходили із оточення, що призвело до загибелі, поранень і полону значної кількості українських воїнів.

Зокрема, 29 серпня 2014 року поблизу Іловайська російські війська розстріляли із важкого озброєння колони українських військових, які після досягнення представниками армій двох країн відповідної домовленості виходили з оточеного міста так званим зеленим коридором.

Під час цих подій, за інформацією Генеральної прокуратури України, загинули 366 українських воїнів, 429 дістали поранень різного ступеня тяжкості, 300 потрапили в полон. Крім того, Збройні сили України зазнали значних втрат озброєння та військової техніки на суму майже 300 млн грн.

Згідно з інформацією Генштабу Збройних сил України, у боях за Іловайськ у серпні 2014 року загинули 220 військовослужбовців ЗСУ, ще 40 зникли безвісти, 13 бійців станом на 22 серпня 2019 року все ще перебували в полоні у бойовиків. При цьому втрати ЗСУ безпосередньо під час виходу "зеленим коридором" 29 серпня становили 129 загиблих, 18 поранених, 22 зниклих безвісти та 10 утримуваних у заручниках (станом на 29 серпня 2014 року).

Такі цифри не враховують загиблих бійців із добровольчих підрозділів і безпосередньо військовослужбовців МВС України, які воювали в Іловайську разом з українською армією.

Водночас Віктор Муженко, який обіймав тоді посаду начальника Генштабу ЗСУ, повідомляв, що добровольчі батальйони втратили у цих боях майже 200 бійців.

Улітку 2019 року газета The Guardian повідомила про доповідь британської дослідницької групи Forensic Architecture щодо участі Росії у боях поблизу Іловайська в Україні у 2014 році. За словами дослідників, вони зібрали і каталогізували численні знімки із супутників, що зображують російські збройні конвої на території України, а також фотографії танка Т-72Б3. Дослідники зазначають, що тоді вони були на озброєнні тільки у російської армії.

19 серпня The Guardian повідомила, що зібрані Forensic Architecture дані про участь російських військових у боях поблизу Іловайська планують використовувати під час розгляду позову в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). "Докази буде використано в рамках позову, який має розглянути у ЄСПЛ. Ці дані перебувають на онлайн-платформі у відкритому доступі", - повідомила газета.

Видання пояснює, що позивачами є українці, які взяли участь у бойових діях як добровольці. Вони потрапили до полону. Позивачі заявили, що у полоні до них застосовували тортури. Крім того, за їхніми словами, бойовики примушували їх до роботи. Позивачі також мають намір у себе на батьківщині подати до суду проти військового командування, яке вони вважають відповідальним за недбале планування операцій поблизу Іловайська.

8 жовтня стало відомо, що Головна військова прокуратура України додатково допитає усіх посадових осіб, які приймали військово-політичні рішення, пов'язані з подіями в Іловайську (Донецька обл.) наприкінці 2014 року, коли частини ЗС РФ і підтримувані Росією бойовики, котрі вторглися на Донбас, розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, які виходили з оточеного міста "зеленим коридором", заявив головний військовий прокурор Віктор Чумак.

10 жовтня Головна військова прокуратура повідомила, що проведе вилучення документів щодо Іловайської трагедії з Офісу президента.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА