08:01 09.11.2019

Богдан про ринок землі: ми можемо збільшити випуск аграрної продукції за 5 років утричі і стати сильною аграрною державою

4 хв читати
Богдан про ринок землі: ми можемо збільшити випуск аграрної продукції за 5 років утричі і стати сильною аграрною державою

Керівник Офісу Президента України Андрій Богдан вважає, що відкриття ринку продажу земель сільгосппризначення може перетворити Україну в одну з провідних аграрних держав світу.

"Ми можемо збільшити випуск аграрної продукції за 5 років у 3 рази. Можемо побудувати переробні заводи, розвивати аграрну сильну країну, у якій немає якихось забруднюючих технологій", - сказав він в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна" в п'ятницю під час дискусії з лідером фракції "Батьківщина" Юлією Тимошенко, яка заявила, що законопроект про ринок землі почнуть розглядати у Верховній Раді вже 12 листопада.

Богдан переконаний, що не можна позбавляти українців права розпоряджатися своєю землею, яке у них колись відібрали в 1917 році.

"До цього (1917 року - ІФ) в Україні жило 70 млн чоловік. Як тільки позбавили українців права власності на землю, вони поїхали в Канаду, США, Бразилію, Аргентину, Польщу, підняли весь світ. Всі ці країни стали аграрними, вони всі працюють, заробляють і пишаються тим, що у них українці володіють землею. Так давайте дамо можливість нашим українцям і іншим людям, канадцям, аргентинцям, які приїхали сюди і працюють, у яких є гроші, технології і вони мають можливість працювати в Україні і показують великий результат", - вважає він.

Глава ОП вказав, що пропонований законопроект передбачає, що більше 4 років прерогативу для викупу землі матимуть громадяни України.

"Потрібно зрозуміти, що в Україні на рік може продаватися не більше 5% землі. Це статистика. І на сьогоднішній день цей ринок фактично працює, але працює "в чорну, в сіру". Це ринок продажу земель, коли оформляються невідповідні документи, а селян часто обманюють, "кидають", грошей їм не платять, а виплачують якийсь мізер і цим користуються саме великі компанії. Ми хочемо це легалізувати", - пояснив він.

Богдан підкреслив, що земельна реформа назріла і в усіх розвинених країнах є ринок с / г землі. "Нам потрібні певні обмеження - давайте дискутувати, потрібні дешеві кредити - давайте дискутувати", - сказав він.

У свою чергу народний депутат від "Слуги народу" Микита Потураєв зазначив, що в Україні власників паїв 23%, з яких тільки 6% обробляють свої паї, інші не обробляють, а просто здають в оренду.

"У нас противників ринку землі 70%. Люди, які не мають паїв, не здають їх в оренду, не живуть з цих паїв і не займаються сільським господарством, вирішують долю тих, хто з цього живе, обробляє і з цього заробляє. У нас 18% людей з тих, у кого є паї, навіть не можуть назвати цифру, скільки вони отримують за оренду. Це означає, що вони отримують мішок цукру або картоплі, і ми хочемо їх тримати в злиднях, не відкриваючи ринок, щоб люди знали, скільки коштує їх земля", - вказав він.

Як повідомлялося, 18 жовтня парламентський комітет з питань аграрної та земельної політики на засіданні в п'ятницю рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект №2178-10 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення". Лідер "Батьківщини" Тимошенко заявила, що рішення комітету є нелегітимним, оскільки, за її словами, комітет провів його таємно, без участі представників інших фракцій.

Група депутатів з фракції "Слуга народу", серед яких глава профільного комітету Микола Сольський, зареєструвала 10 жовтня в Раді альтернативний урядовому законопроект №2178-10, який передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження земель сільгосппризначення всіх форм власності.

Відповідно до законопроекту, купувати такі землі можуть громадяни і юридичні особи України, територіальні громади, держава. Водночас документом пропонується позбавити права на покупку землі фіз- і юросіб, іноземні держави, які потрапляють під дію закону про санкції.

"Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов'язані зробити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності", - зазначено в тексті законопроекту.

Крім того, документом до 1 січня 2024 року запроваджується заборона на покупку сільгоспземель юрособами, бенефіціарами яких є іноземці, іноземні держави, особи без громадянства. Одночасно дана норма не поширюється на агрокомпанії, у яких було оформлено право оренди, емфітевзису до відкриття ринку землі і які зареєстровані в Україні понад три роки.

Наприкінці вересня лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко закликала президента України Володимира Зеленського провести всенародний референдум щодо ринку землі і не приймати законопроект Кабінету міністрів №2178 про внесення змін до законодавства про обіг земель сільгосппризначення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА