12:02 09.11.2019

Третина жителів ОРДЛО пов'язує поліпшення економіки з інтеграцією в РФ, але більшість впевнена, що відновлювати Донбас повинна Україна

2 хв читати
Третина жителів ОРДЛО пов'язує поліпшення економіки з інтеграцією в РФ, але більшість впевнена, що відновлювати Донбас повинна Україна

35,4% жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) пов'язують поліпшення економічної ситуації з інтеграцією в Російську Федерацію і тільки 3,5% співвіднесли цей варіант з інтеграцією в Україну.

Згідно з оприлюдненими в суботу даними проведеного за допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп" спільного дослідження Українського інституту майбутнього та "Дзеркала тижня. Україна", 9,9% респондентів переконані в тому, що Україна все-таки може допомогти ОРДЛО стабілізувати економічну ситуацію, надавши "ДНР/ЛНР" широку автономію. 10,9% людей, що проживають на окупованих територіях, влаштовує сьогоднішній баланс сил або створення незалежної держави, а по суті — заморожений конфлікт.

При цьому 26,8% респондентів очікують погіршення ситуації і пов'язують цей процес з поверненням в Україну - неважливо в якому статусі.

Ще 23,1% вважають, що економіка піде вниз у разі самовизначення або заморожування конфлікту. Водночас 6,8% жителів не довіряють російському об'єднавчому сценарію.

При цьому, прогнозуючи поліпшення або погіршення економічної ситуації в своєму регіоні, відповідно 40,2 і 43,3% жителів ОРДЛО не можуть або відмовляються відповісти на запитання: з чим або з ким це може бути пов'язано.

Водночас більше половини жителів ОРДЛО переконані, що фінансувати відновлення зруйнованих війною районів Україна повинна, однак при цьому контроль процесу має взяти на себе Росія.

На запитання "На вашу думку, за рахунок чиїх коштів має бути проведено відновлення Донбасу?" 63,6% опитаних відповіли, що це відповідальність України. 18,5% впевнені, що регіон має впоратися своїми силами, 17% наполягають на фінансуванні з боку США, 16,5% очікують фінансової допомоги від Європейського Союзу. Лише 16% опитаних заявили, що фінансувати відновлення регіону повинна Росія.

При цьому в питанні контролю процесу відновлення результати зворотні – 67% вважає, що контролювати проект має місцева влада, ще 50,2% - що контроль має взяти на себе Росія. Дозволити контролювати відновлення регіону Україні готові тільки 24,9% населення. Довіритися Євросоюзу згодні 8,1%, США - лише 2,4%.

Дослідження проводилося з 7 до 31 жовтня 2019 р. Методом face-to-face опитано 1606 респондентів: 800 — у непідконтрольній частині Луганської і 806 — в непідконтрольній частині Донецької областей. Для розрахунку порівняльної вибірки були використані офіційні статистичні дані 2014 р., скориговані з урахуванням наявних демографічних даних ВПО, які залишили непідконтрольні території. Похибка результатів не перевищує 3,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА