07:14 11.11.2019

Затриманий в Польщі ветеран Мазур заперечує участь у бойових діях в Чечні

2 хв читати
Затриманий в Польщі ветеран Мазур заперечує участь у бойових діях в Чечні

Український ветеран Ігор Мазур, який був затриманий 9 листопада на кордоні в Польщі за запитом РФ, заперечує участь у бойових діях на території Чечні, повідомило Радіо Свобода.

"Я не брав участі в бойових діях, я був на території Чечні в той час. Ми приїхали туди як журналісти, і я працював в прес-центрі "Вільний Кавказ". Українські прикордонники не попереджали мене, що я в списку Інтерполу. Я вже в Польщі був кілька разів після того, як звільнився зі ЗСУ. Я був у базі Інтерполу з 2014 року, просто Інтерпол не давав ходу цьому. Останні місяці Росія почала активно працювати на міжнародному рівні. Інтерпол здався і включив нас у так званий "чорний список". На жаль, Інтерпол допомагає в цьому Росії", - цитує на своєму сайті заяву Мазура на брифінгу в Любліні Радіо Свобода.

Як повідомляє Радіо Свобода, поки триватиме судовий процес у його екстрадиції Росії, Мазур перебуватиме в Люблінському воєводстві. Суд з обрання для нього запобіжного заходу не відбувся.

"Ми думали, що будемо в суді відстоювати, щоб Ігоря Мазура не заарештували до закінчення процесу екстрадиції, але сьогодні нам вдалося під моє особисте поручительство звільнити Ігоря Мазура. Польська прокуратура пішла нам назустріч. Ігор - на свободі, ми будемо ходити на судові процедури і сподіваємося, що все благополучно закінчиться. Це українська і польська перемога", - заявив генконсул України в Любліні Василь Павлюк.

Дата першого судового засідання у справі про екстрадицію Мазура Росії або повернення в Україну - невідома.

Польська прокуратура повинна отримати від Росії матеріали, що підтверджують факт про розшук каналами Інтерполу громадянина України Мазура за підозрою в участі в бойових діях в Чечні.

Як повідомлялося, в суботу в Польщі був затриманий доброволець, ветеран війни на Донбасі, один із засновників "Руху опору капітуляції" Ігор Мазур, відомий під позивним "Тополя". Пізніше до нього пропустили українського консула.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що РФ укотре використовувала Інтерпол для політичних переслідувань українців. У Києві під польським консульством пройшла акція проти затримання Мазура.

Віце-спікер польського Сейму Госевська заявила, що Польща не стане передавати Мазура Російській Федерації, але доведеться пройти за стандартною процедурою через розгляд ордера Інтерполу в суді 12 листопада.

10 листопада відділ Окружної прокуратури в польському Холмі задовольнив клопотання і Мазур був переданий на поруки українського консула в Любліні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА