10:13 11.11.2019

Дубілет пропонує змінити систему урядового зв'язку

2 хв читати
Дубілет пропонує змінити систему урядового зв'язку

 Міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет пропонує змінити систему урядового зв'язку.

"Я спілкувався з журналістами у себе в кабінеті і показав їм 10 стареньких телефонів, які стоять біля мого робочого місця. Я сказав, що на підтримку урядового зв'язку Україна витрачає мільярди, і, можливо, ми могли б у майбутньому замінити цю радянську систему на щось більш ефективне", - написав він на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Міністр зазначив, що це питання належить до компетенції Міністерства цифрової трансформації, яке курирує Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв'язку).

Дубілет також описав попереднє бачення, як можна зробити цю систему надійнішою та ефективнішою. "Уявіть собі, що замість цих древніх телефонів (або, на першій стадії, додатково до них) ми видаємо керівникам держави спеціальні смартфони. На ці смартфони встановлено мобільний додаток для голосового та текстового зв'язку, який шифрується алгоритмами постквантумної криптографії (алгоритми, які не можна зламати навіть квантумними комп'ютерами). Телефони виходять у мережу через захищений wi-fi", - написав він.

Міністр вважає, що держава не може собі дозволити підтримання виділених каналів зв'язку.

"Замість цього ефективніше робити peer-to-peer шифрування (бажано, без транзитного сервера). Ми могли б шифрувати дані одночасно двома алгоритмами (наприклад, українським Kalina та іноземним AES), що гарантує конфіденційність навіть у разі компрометації одного з двох", - додав Дубілет.

На його думку, правильне шифрування та використання загальних каналів зв'язку - це надійніший метод, ніж використання нібито захищеного каналу.

"Тут немає компромісів з безпекою. Одна справа, коли в тебе є один виділений канал, ворог може зламати або знищити, а інша справа, коли таких каналів багато, і ти можеш між ними перемикатися", - констатував міністр.

Дубілет вважає, що виділені канали можна залишити суто для військових комунікацій. "Більш того, теоретично можна зробити цей додаток open source, щоб хто завгодно міг переконатися в тому, що в ньому не залишено ніяких "бекдорів". Хоча тут теж є свої ризики, треба обговорювати", - зазначив він.

Дубілет також наголосив, що додатки треба буде встановлювати саме на нові смартфони. "Щоб виключити злам на апаратному рівні, а також зараження через інші додатки. Хоча теоретично тут теж можуть бути ризики, пов'язані з виробниками (Apple/Google та інші)", - додав він.

Дубілет наголосив, що йдеться не про миттєву заміну нинішньої системи, а про доповнення.

"Не секрет, що зараз топ-політики в основному використовують для своїх комунікацій (у тому числі на чутливі теми) стандартні месенджери. Такий додаток міг би стати альтернативою хоч б Вотсапу/Телеграму", - вважає міністр.

Він також наголосив, що це попередній концепт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА