16:05 11.11.2019

ДБР не розслідує справи проти українських моряків, вивчаються дії керівництва країни, яке віддавало їм накази, - директор бюро

3 хв читати
ДБР не розслідує справи проти українських моряків, вивчаються дії керівництва країни, яке віддавало їм накази, - директор бюро

У Державному бюро розслідувань немає кримінальних проваджень щодо моряків за перетин Керченської протоки: їх допитують, щоб встановити наявність правопорушень у діях керівництва країни, знову наголошує директор ДБР Роман Труба.

"У ДБР немає жодного кримінального провадження, що стосується дій моряків під час перетину Керченської протоки. Ми з'ясовуємо, чи були правопорушення в діях керівництва держави, які призвели до ескалації конфлікту й подальшого введення воєнного стану", - написав Труба в понеділок у своєму телеграм- каналі.

Тобто, як пояснює директор бюро, ДБР з'ясовує "чи умисно керівництво держави скерувало наших моряків до Керченської протоки, розуміючи, зокрема, високу ймовірність того, що вони потраплять у полон".

За словами Труби, слідчі призначають слідчі дії для об'єктивного встановлення обставин прийняття рішень.

"Тому ми проводимо допити моряків, призначаємо експертизи, вилучаємо документи... Ми з'ясовуємо подробиці тих подій... Результати роботи наших слідчих будуть об'єктивні, на них не вплинуть жодні антикампанії. Порошенко може приєднатися до слідчих дій - запрошую його на допити", - написав директор ДБР.

Раніше адвокати п'ятого президента України Петра Порошенка висловили побоювання, що українських військових моряків можуть притягнути до відповідальності в рамках справи ДБР про перехід кораблів ВМСУ через Керченську протоку.

Зокрема, на думку захисту Порошенка, в клопотанні про проведення експертизи в рамках розслідування ДБР справи про перехід кораблів ВМС України через Керченську протоку є запитання, яке ставилося полоненим морякам зі сторони ФСБ Росії, що викликає побоювання щодо подальшої долі моряків і розслідування справи в інтересах української держави.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

У ФСБ характеризували інцидент як провокацію. Російська сторона також стверджувала, що Київ не повідомив Росії в установленому порядку про проходження кораблів ВМС України через Керченську протоку.

На думку влади України, РФ порушила Конвенцію ООН з морського права та договір між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки.

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права, вимагаючи вжити заходів стосовно Росії, звільнити українських моряків і судна. Позиція МЗС Росії - цей трибунал не має юрисдикції для розгляду "керченського інциденту". Тому Росія не брала участі в слуханнях.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні конфісковані під час інциденту українські судна. Москва та Київ також мали до 25 червня надати звіти про інцидент у Керченській протоці. МЗС Росії 25 червня направило до Міжнародного трибуналу з морського права та посольства України ноти з первинною інформацією щодо виконання приписаних трибуналом тимчасових заходів, які стосуються звільнення українських моряків і кораблів, затриманих у Керченській протоці.

У Росії 24 українцям, що перебували на суднах, зокрема двом працівникам СБУ, пред'явлено обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Усі 24 військових моряків повернулися до України 7 вересня в рамках взаємного звільнення України та РФ утримуваних осіб.

Пізніше директор ДБР Роман Труба заявив про намір бюро отримати свідчення всіх моряків у рамках розслідування кримінального провадження, яке стосується можливого вчинення кримінального правопорушення посадовими особами під час переходу кораблів ВМС через Керченську протоку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА