20:56 11.11.2019

САП відкрила провадження щодо витоків із НАБУ

3 хв читати
САП відкрила провадження щодо витоків із НАБУ

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький розпочав розслідування за заявами народного депутата Андрія Деркача (позафракційний) за фактами надання Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) інформації посольству США в Україні.

В оприлюдненому в понеділок на своїй сторінці у Facebook відеоблозі Деркач зазначив, що заступник генпрокурора України Руслана Рябошапки й одночасно голова САП Холодницький побачив склад злочину та розпочав розслідування за фактом його заяви. "Ось документ Рябошапки, а ось - Холодницького. Перший діяв по-швидкому, а другий згідно із законом", - сказав нардеп.

Він нагадав, що нещодавно Генеральна прокуратура України цю справу закрила.

"Знаєте, що офіційно відповіла Генпрокуратура? Що всі ці факти вже давно детально перевірялися Держбюро розслідувань у рамках кримінального провадження 2952. Якщо перевести на людську мову, то в цьому офіційному листі Генпрокуратура підтвердила достовірність оприлюдненої мною 9 жовтня інформації. "Так!, - каже, Рябошапка, - злив НАБУ був". "Так!, - каже він, - факти про "Бурісму", Байденів, міжнародну корупцію та інші факти, з якими Деркач вийшов на прес-конференцію, а потім про це написав увесь світ, вже розслідувалися", - сказав Деркач.

За словами нардепа, Генпрокуратура не побачила в наданих ним документах підстав для повторного розслідування.

"Цитую: "За результатами досудового розслідування 2 вересня 2019 року слідчий прийняв рішення про закриття зазначеного кримінального провадження в зв'язку з відсутністю складу злочину. Отже, підстави для повторного внесення відомостей за викладеними у вашому зверненні фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань відсутні". І підпис: "Рябошапка", - сказав Деркач.

Він зазначив, що Генпрокуратура не знайшла складу злочину, тому що закрила кримінальне провадження в перший же день роботи нового генпрокурора.

"30 серпня, у п'ятницю, президент (України Володимир - ІФ) Зеленський підписує указ про призначення Руслана Рябошапки на посаду генпрокурора. У суботу та неділю Рябошапка святкує. А 2 вересня, в понеділок, у свій перший робочий день він виходить і насамперед закриває скандальне провадження", - заявив Деркач.

Як повідомлялося, 9 жовтня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив службове листування НАБУ і посольства США, згідно з яким перший заступник НАБУ Гізо Углава через свою помічницю Поліну Чиж тривалий час надавав посольству США інформацію, яка негативно вплинула на перебіг подій в Україні та США.

Згідно з його даними, працівниця НАБУ Поліна Чиж отримала вказівку від працівниці посольства США Ганни Ємельянової надати інформацію у справі екс-міністра екології та власника Burisma Group Миколи Злочевського.

Народний депутат також оприлюднив суми грошей, які було перераховано представникам Burisma Group, зокрема і Гантеру Байдену. Згідно з документами, загалом на користь Гантера Байдена, Александра Квасневського, Алана Аптера та Девона Арчера Burisma виплатила щонайменше $16,5 млн.

За словами Деркача, Шокін неодноразово звертався до директора НАБУ Ситника у рамках кримінального провадження щодо Burisma, але постійно отримував формальні відписки. Діяльність Шокіна, на думку нардепа, викликала неприкрите роздратування Джо Байдена і його п'ятий за два роки візит до Києва, 7-8 грудня 2015 року, був присвячений вирішенню питання відставки Віктора Шокіна через справи Злочевського та Burisma.

Як повідомив Деркач, "предметом тиску став $1 млрд кредитної гарантії, який США мали надати Україні: "Факт тиску визнав сам Байден у своєму виступі в раді міжнародних відносин США в січні 2018 року".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА