08:24 12.11.2019

Президент США заборонив оприлюднювати заяви щодо ситуації в Керченській протоці

2 хв читати
Президент США заборонив оприлюднювати заяви щодо ситуації в Керченській протоці

Екс-радник колишнього спецпредставника США щодо України Крістофер Андерсон у своїх свідченнях перед Конгресом заявив, що президент США Дональд Трамп заборонив будь-які заяви стосовно ситуації в Керченській протоці.

"Наші європейські колеги та інші зробили заяви, і ми намагалися переконатися, що у нас теж є заява. (...) Але я відправив повідомлення послу Волкеру в той вечір, що президент поставив ембарго на будь-які заяви (щодо ситуації - ІФ)", - повідомив Андерсон під час слухань про те, чому держдепартамент відразу не відреагував на подію в Керченській протоці.

Відповідаючи на запитання, звідки він дізнався про цю заборону, він зазначив, що точно не пам'ятає, але ймовірно, з телефонної розмови зі співробітниками, що займаються справами України.

На його думку, це розпорядження було пов'язано з тим, що уряд США хотів отримати більше інформації про інцидент.

"Це була дуже складна ситуація. Не було точного розуміння, що судна перебували в міжнародних водах... Російська сторона стверджувала, що це була провокація з боку українців і що Порошенко зробив це спеціально, щоб заручитися підтримкою Заходу", - уточнив Андерсон.

Він також додав, що заява США щодо ситуації все-таки була зроблена - Помпео виступив наступного дня. Крім того, інцидент прокоментувала колишній постпред США при ООН Нікі Гейлі.

"Але не було жодної заяви від Білого дому, про яку мені відомо", - зазначив він.

Російські прикордонники 25 листопада 2018 року захопили із застосуванням зброї в міжнародних водах у районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя. У ФСБ РФ характеризували інцидент як провокацію. РФ, затримавши українські кораблі, порушила Конвенцію ООН з морського права і договір між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

Андерсон давав свідчення у Палаті представників США в рамках процедури імпічменту Трампа 30 жовтня. Цього понеділка його свідчення оприлюднили.

У США цієї осені демократи ініціювали процедуру імпічменту президента США. Причиною для розглядів стало повідомлення американського інформатора про те, що Трамп намагався під час телефонної розмови 25 липня переконати президента України Володимира Зеленського розпочати розслідування стосовно сина одного зі своїх ймовірних конкурентів на виборах президента США Джо Байдена - Гантера.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА