19:43 12.11.2019

ЦВК запропонувала низку новел до Виборчого кодексу, спрямованих на спрощення його застосування і розуміння

3 хв читати
ЦВК запропонувала низку новел до Виборчого кодексу, спрямованих на спрощення його застосування і розуміння

У схваленій Центральною виборчою комісією редакції Виборчого кодексу України міститься низка пропонованих Комісією новел, спрямованих на адаптацію Кодексу до практичного застосування органами адміністрування виборів, іншими суб'єктами виборчих процесів, а також спрощення його сприйняття громадянами, повідомляє прес-служба ЦВК.

Так, йдеться в оприлюдненому у вівторок ввечері повідомленні, ЦВК пропонує виключити з тексту Кодексу положення закону "Про Центральну виборчу комісію", оскільки до повноважень Комісії належить організація підготовки і проведення не тільки загальнодержавних і місцевих виборів, а й всеукраїнського та місцевих референдумів. Проте, в нинішньому варіанті Кодексу не визначено правові засади, порядок організації і проведення референдумів в Україні.

Крім того, стверджують в Центрвиборчкомі, положення щодо складу і порядку формування ЦВК як державного органу, вимоги до членів Комісії, розподіл обов'язків між ними, місцезнаходження Комісії, здійснення повноважень ЦВК як розпорядника коштів держбюджету та інші питання призведуть лише до зайвого нормативного навантаження на Кодекс.

Також Комісія вважає за доцільне не вносити до Кодексу положення про Державний реєстр виборців, а залишити окремий законодавчий акт, щодо діяльності ДРВ. Оскільки зараз одним з основних принципів ведення Реєстру, визначених у Кодексі, є сталість, що передбачає відсутність терміну функціонування Реєстру незалежно від термінів проведення виборів або референдумів, а також зберігання персональних даних виборців, що знаходяться в його базі даних.

Особливу увагу ЦВК звернула на професіоналізм членів виборчих комісій різного рівня, якість їх роботи на загальнодержавних і місцевих виборах. Отже, Комісія пропонує створити інститут своїх територіальних представництв, який передбачений законом "Про Центральну виборчу комісію".

"Зокрема, йдеться про те, що за рішенням Центральної виборчої комісії в окружній і територіальній виборчих комісіях може утворюватися секретаріат, функції якого здійснюватиме структурний підрозділ відповідного територіального представництва Комісії. Існування таких секретаріатів на постійній основі, на думку ЦВК, дозволить значно підвищити загальний професійний рівень виборчих комісій та інших учасників виборчого процесу, забезпечити злагодженість і ефективність роботи комісій", - йдеться в повідомленні.

Крім того, ЦВК акцентувала увагу на такій практичній проблемі в організації і проведенні виборів, як оскарження рішень, дій або бездіяльності, щодо виборів.

"Зокрема, пропонується вивести виборчі комісії зі складу суб'єктів розгляду виборчих спорів та залишити ці функції за судами, крім тих, суб'єктами оскарження яких є виборчі комісії. Тобто виборчі комісії, як і раніше, зможуть розглядати скарги на комісії нижчого рівня, застосовуючи дієві механізми впливу. При цьому для забезпечення законності у виборчому процесі пропонується посилити компетенцію ЦВК щодо розгляду нею питань про порушення законодавства про вибори за власною ініціативою, зокрема за результатами розгляду заяв за інформацією, отриманою з інших доступних джерел", - розповіли в ЦВК.

Крім того Комісія запропонувала своє бачення вирішення проблеми надання кандидатами для реєстрації недостовірної інформації, застосування виборчої технології висунення "кандидатів-двійників", участі у виборах осіб, які ведуть антидержавну діяльність.

"При цьому передбачається, що рішення про відмову в реєстрації кандидата або скасування його реєстрації з підстав, пов'язаних із встановленням певних фактів, може бути прийнято тільки після отримання від уповноваженого органу інформації, якою підтверджується відповідний факт", - додають у ЦВК.

Також, на думку Центрвиборчкому, слід удосконалити і правове регулювання витрачання коштів виборчих фондів, зокрема детінізації більшості витрат суб'єктів виборчого процесу під час виборчих кампаній. Зокрема, йдеться про розширення статей витрат коштів виборчих фондів суб'єктів виборчого процесу, а саме - їх витрачання в цілому на організацію ведення виборчої кампанії, а не тільки на передвиборчу агітацію.

Крім того, Комісія пропонує спростити окремі виборчі процедури, закріпити в Кодексі можливість підрахунку голосів виборців та складання протоколів виборчих комісій за допомогою новітніх технічних засобів.

Водночас ЦВК пропонує надати їй можливість ввести онлайн-сервіси для звернення до Комісії, зокрема з питань реєстрації кандидатів, їх уповноважених представників, довірених осіб тощо.

Як повідомлялося, 11 листопада відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого Комісія схвалила пропозиції щодо вдосконалення Виборчого кодексу, повернутого з пропозиціями президента Володимира Зеленського для повторного розгляду Верховною Радою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА