12:04 13.11.2019

Суд узяв під домашній арешт члена ради НБУ Каленського у справі VAB Банку

2 хв читати
Суд узяв під домашній арешт члена ради НБУ Каленського у справі VAB Банку

Вищий антикорупційний суд у середу обрав запобіжний захід члену ради Національного банку України Миколі Каленському у справі про стабкредит VAB Банку у вигляді цілодобового домашнього арешту терміном 60 днів.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", прокурор просив суворіших заходів - взяття під варту на 60 днів із альтернативою внесення застави сумою 20 млн грн. Однак суд визначив м'якші забезпечувальні заходи, зобов'язавши підозрюваного не відлучатися з Київської області, не спілкуватися зі свідками, серед яких є глава Нацбанку Яків Смолій, здати паспорти та носити електронний засіб контролю.

Із клопотанням про поручительство до суду звернулися перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова, заступник голови Роман Борисенко та члени правління Дмитро Сологуб і Олег Чурій. Сторона захисту також заявляла про необґрунтованість обвинувачень і неможливість утримання підозрюваного під вартою з урахуванням його віку та фізичного стану.

Обвинувачення на адресу Каленського полягають у його згоді із завищеною оцінкою майна, тоді як, згідно з версією слідства, була інформація про її недостатність для видачі кредиту на таку суму.

Детективи НАБУ 11-12 листопада повідомили про підозру екс-першому заступнику голови НБУ Олександру Писаруку, члену ради НБУ Миколі Каленському таШульзі у заволодінні коштами стабілізаційного кредиту VAB Банку на 1,2 млрд грн у жовтні 2014 року.

Крім них про підозру було повідомлено ще п'ятьом: голові наглядової ради і заступнику глави правління VAB Банку, а також трьом посадовцям приватних компаній, пов'язаним із власниками банку. Правоохоронці повідомили, що проситимуть обрати запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

Суд у ніч проти середи обрав запобіжним заходом для Шульги взяття під варту на 60 днів з альтернативою застави 15 млн грн.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА