12:59 13.11.2019

САП проситиме суд про арешт екс-першого заступника глави НБУ Писарука у справі VAB Банку

2 хв читати
САП проситиме суд про арешт екс-першого заступника глави НБУ Писарука у справі VAB Банку

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) проситиме Вищий антикорупційний суд про тримання під вартою екс-першого заступника глави Національного банку України (НБУ) Олександра Писарука у справі про стабілізаційний кредит VAB Банку на 1,2 млрд грн у 2014 році.

"Писаруку вручено підозру та клопотання про тримання під вартою, його буде розглянуто", - сказав прокурор САП Сергій Подгорець агентству "Інтерфакс-Україна" в Києві в середу.

Відповідаючи на запитання про можливість Писаруку до цього судового розгляду покидати Київ та Україну, прокурор сказав: "Я думаю, що така можливість виключена".

Згідно з даними агентства, суд може розглянути клопотання САП про запобіжний захід Писаруку вранці 14 листопада.

Раніше в середу Вищий антикорупційний суд узяв під домашній арешт на два місяці іншого підозрюваного у цій справі - члена ради Національного банку України Миколу Каленського, який у 2014 році очолював головне управління НБУ у Києві та області.

А в ніч на середу суд також заарештував у цій справі на два місяці екс-директора генерального департаменту банківського нагляду Аллу Шульгу з альтернативою застави 15 млн грн.

Як повідомлялося, детективи НАБУ 11-12 листопада повідомили про підозру Писаруку, Каленському, Шульзі, голові наглядової ради та заступнику голови правління VAB Банку, а також трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних із власниками банку, в заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту VAB Банку на 1,2 млрд грн у жовтні 2014 року.

Правоохоронці зазначили, що проситимуть обрати запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА