10:55 15.11.2019

Суд без арешту зобов'язав екс-першого заступника голови НБУ Писарука протягом 5 днів внести заставу 5 млн грн у справі VAB Банку

4 хв читати
Суд без арешту зобов'язав екс-першого заступника голови НБУ Писарука протягом 5 днів внести заставу 5 млн грн у справі VAB Банку

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід екс-першому заступнику голови НБУ Олександру Писаруку, якого НАБУ вважає одним із головних підозрюваних у справі про видачу 1,2 млрд грн стабкредиту VAB Банку, у вигляді застави 5 млн грн без тримання під вартою.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна" з зали суду, суд надав 5 днів на внесення цієї суми.

Прокурор просив суворіших заходів: взяття під варту на 60 днів з альтернативою внесення застави 30 млн грн, проте суд визначив м'якші забезпечувальні заходи, зобов'язавши підозрюваного не виїжджати з Києва, не спілкуватися зі свідками, здати паспорти й документи для виїзду за кордон і носити електронний засіб контролю.

Сторона захисту заявляла про необґрунтованість обвинувачень і про те, що багато матеріалів справи в принципі не відповідають її суті. Писарук зазначив, що інкриміновані йому як злочин дії є звичайними процесами під час підготовки кредитних рішень і видачі кредитів і в комерційних, і в центральних банках.

Він також зазначив, що на ухвалення рішення про стабкредит VAB Банку, кошти якого пішли виключно на виплату вкладів населенню в обсязі до гарантованої суми 200 тис. грн, вплинуло занепокоєння уряду перспективою можливого виведення з ринку VAB Банку Олега Бахматюка й можливого банкрутства його агрохолдингу "Укрлендфармінг". Писарук нагадав, VAB Банк підходив під чинні тоді критерії можливої рекапіталізації державою, і був підписаний відповідний меморандум за участю Арсенія Яценюка (був прем'єр-міністром) і Олександра Шлапака (міністр фінансів) про розгляд урядом необхідності рекапіталізувати частково VAB Банк.

"Крім цього, вперше в житті в історії Нацбанку ми виставили вимоги пану Бахматюку надати персональне поручительство всім своїм майном за всі борги. Це був перший випадок. Потім був пан Коломойський, Клімов..." - наголосив екс-перший заступник голови НБУ.

Писарук прийшов до Нацбанку на посаду першого заступника голови НБУ на запрошення тодішньої голови центробанку Валерії Гонтаревої, яка нині працює в Лондоні, відмовляється приїжджати на допити прокуратури у "справі Курченка" в Україні, вважаючи обвинувачення проти неї сфабрикованими, та пропонує дати показання в столиці Великої Британії.

Писарук має понад 25 років досвіду роботи у банківській сфері. Обіймав посаду першого заступника глави НБУ до кінця 2015 року. До приходу в НБУ був головою ради директорів ЗАТ "Інг Банк (Євразія)" (Росія, ING Group), а з січня 2001 року до червня 2007 року обіймав посаду голови правління "ІНГ Банк Україна". З червня 2016 року Писарук став старшим експертом Міжнародного валютного фонду (МВФ) з фінансового сектору, а з жовтня цього року - головою правління Райффайзен Банку Аваль - найбільшого на українському ринку банку з іноземним капіталом.

Про свою готовність стати поручителями Писарука заявили голова НБУ Яків Смолій, його заступники Катерина Рожкова та Роман Борисенко, члени правління НБУ Дмитро Сологуб і Олег Чурій, а також іще дев’ятеро осіб. Серед них гендиректор інвесткомпанії Dragon Capital і президент Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Томаш Фіала, директор ЄБА Ганна Дерев'янко і президент Американської торговельної палати Андрій Гундер, екс-глава "Київстару" Петро Чернишов, депутат Київради Сергій Гусовський. У цьому списку також власниця компанії "Фармак" Філя Жебровська, голова правління банку "Авангард" Світлана Корчинська і колишній член правління ВТБ Банку Ірина Туровцева і екс-глава Райффайзен Банк Аваль Володимир Лавренчук.

Крім того, Чернишов заявив про готовність частково профінансувати заставу, якщо буде ухвалено таке рішення.

Як повідомлялося, детективи НАБУ за погодженням прокурорів САП 11-12 листопада повідомили про підозру у заволодінні коштами стабкредиту вісьмом особам, зокрема Писаруку, члену ради НБУ Миколі Каленському та екс-голові банківського нагляду Аллі Шульзі, голові наглядової ради VAB Банку Наталії Василюк (заочно), яка є сестрою Бахматюка.

Решта четверо - це заступник голови правління VAB Банку і три посадові особи приватних компаній, пов'язаних із власниками банку. Правоохоронці зазначили, що проситимуть обрати запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

ВАКС ухвалив рішення про домашній арешт Каленського та взяття під варту п'ятьох інших підозрюваних на 60 днів з альтернативою застави. Найбільшу суму застави визначено Шульзі - 15,368 млн грн, директору Станіславської торговельної компанії - 1,92 млн грн, екс-заступнику голови правління VAB Банку - 1,15 млн грн, директору ТОВ "Бізнес-центр "Експертиза" - 0,38 млн грн і засновнику одного з товариств - 0,58 млн грн.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB Банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА