14:54 15.11.2019

Закон про подвійне громадянство можливо ухвалити вже до кінця року, очікують у МЗС

2 хв читати
Закон про подвійне громадянство можливо ухвалити вже до кінця року, очікують у МЗС

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар прогнозує, що законопроект про запровадження подвійного громадянства буде розроблено, подано до Верховної Ради, а можливо, й проголосовано до кінця поточного року.

"Є два шляхи. Перший - якщо ми підемо традиційним міжвідомчим шляхом - це може зайняти декілька місяців. Оскільки треба зібрати думки всіх міністерств, пропустити через уряд і вийти на парламент. Може бути інша ініціатива, якщо безпосередньо депутати з правлячої фракції візьмуться за розробку, або президент внесе цю пропозицію. Зараз шляхи опрацьовуються, але ми намагатимемося зробити це набагато швидше, щоб уже до кінця року мати, як мінімум, законопроект, а може, й закон", - сказав заступник глави МЗС в інтерв'ю інтернет-виданню "Сьогодні".

За словами Боднара, отримати подвійне громадянство зможуть три категорії громадян. Це українці, які виїхали за кордон і проживають там постійно або тимчасово. Також громадяни, які проживають на території Української держави і певним чином отримали інше громадянство. Третя категорія - іноземці, переважно українського походження, які хотіли б отримати українське громадянство, але не можуть через наявність основного громадянства в іншій країні.

З можливих нововведень законопроекту заступник глави МЗС відзначив складання присяги та іспиту з української мови.

При цьому Боднар відзначив заплановані обмеження на отримання подвійного громадянства, які стосуватимуться держслужбовців, президента і депутатів, але додав, що можуть бути й винятки.

"Є певні обмеження щодо такої можливості. Це стосується насамперед державної служби в органах прокуратури, суду, інших правоохоронних органах, виборних посад, у тому числі президента, депутатів парламенту і органів місцевого самоврядування. Але можуть бути певні винятки за результатами дискусій. Наприклад, не виключено, що може виникнути необхідність у залученні громадян іноземних держав до роботи в уряді або в інших інституціях. Політичні посади в принципі могли б бути одним із варіантів винятків", - наголосив заступник міністра.

При цьому заступник глави МЗС України додав, що в питанні з Росією і громадянством буде запобіжник - "громадянство держави-агресора не може бути предметом регулювання цього закону".

"У нас є окреме законодавство, яке, по-перше, не визнає незаконні дії РФ на окупованих територіях щодо паспортизації громадян України. По-друге, в цьому законопроекті виняток становитимуть держави-постачальники нелегальних мігрантів, а також РФ. Це так само важливий компонент, оскільки ми не можемо дозволити відкрити двері для потоку нелегальних мігрантів, які ми намагаємося закривати, запровадивши безвізовий режим з ЄС. Як відомо, це була одна з передумов для запровадження безвізу", - зазначив Боднар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА